ERDON Helyi hírek

2011.09.02. 08:57

Új iskolában kezdenek a csomaközi diákok

Vadonatúj iskolaépületben kezdhetik el a tanévet a csomaközi iskola diákjai.

Vadonatúj iskolaépületben kezdhetik el a tanévet a csomaközi iskola diákjai.

 

 

Befejezik lassacskán Csomaközön az új iskola építését, a mintegy három éve elkezdett munka az önkormányzat reményei szerint nemsokára befejeződhet. Jelenleg a belső terek utolsó simításai a legfontosabbak, hiszen az intézménynek az új épületben kell elkezdenie a tanévet, a kezdésig pedig alig két hét van már csak hátra. De addig még a takarítás és az átköltözés szintén nagy feladatait is meg kell oldani, ezért a termekben a héten be kell fejeződjön minden, ami még hátra van: a festés utolsó négyzetméterei, a parkettázás, vízszerelés. Az épület külső részén kissé több a tennivaló, a szigetelés ugyan már fent van a falakon, de még hátra van a teljes festés. Ezek azonban már nem befolyásolják lényegesen az épület funkcionalitását, az iskola kész a tanév elkezdésére.

A projekt amúgy a tanfelügyelőségen keresztül, minisztériumi pénzből valósulhatott meg, de igazából az önkormányzat erőfeszítései kellettek ahhoz, hogy valóban készen legyen. A pályázati pénzek ugyanis nagyon lassú ütemben érkeztek, egy idő után már sehogy. A község vezetése azonban szerette volna megoldani a problémát, így saját forrásból és a Megyei Tanács támogatásával „tömte be a réseket”. Schwarzkopf János polgármester elmondta, hogy ez amúgy nagyon megterhelte a helyi költségvetést, nehéz volt így gazdálkodni. A projekt összköltségvetése amúgy körülbelül 2 200 000 lej áfával együtt.

Az új iskolaépületre azért volt elsősorban szükség, mert a két régit visszakapta a Római Katolikus Egyház. A költözésre várhatóan valamikor a jövő héten kerül sor. Az még nincs kikristályosodva, hogy az egyház hogyan hasznosítja a visszaszolgáltatott ingatlanokat, az biztos, hogy az egyik épületben egy ifjúsági- és hittantermet alakítanak ki.

A csomaközi iskolában egyébként 134 tanuló kezdi az új tanévet szeptember közepén. A gyermekek számával egyelőre nincs gond a településen, tizenöten végezték a nyolcadikat, ugyanennyien iratkoztak be az első osztályba is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!