ERDON Helyi hírek

2011.09.09. 14:48

Tisztaság egy nap alatt

Let’s do it, Romania! címmel második alkalommal zajlik majd egy nagyszabásúra tervezett tisztítási akció Románia-szerte. Bihar megyében is csatlakoznak a megmozduláshoz, tudtuk meg.

Let’s do it, Romania! címmel második alkalommal zajlik majd egy nagyszabásúra tervezett tisztítási akció Románia-szerte. Bihar megyében is csatlakoznak a megmozduláshoz, tudtuk meg.

 

 

Az akciót legelőször Észtországban szervezték meg, Romániában az idén második alkalommal fogják megtartani. A lényege: önkéntes alapon országszerte tisztítási akciók zajalnak majd egy napon keresztül, szeptember 24-én.

 

Értesítések

 

Az akció Bihar megyei szervezője Mihai Pop, a környezetvédelmi őrséghez tartozó önkéntes alakulat vezetője, aki lapunknak elmondta: értesítést küldött a Bihar megyei polgármesteri hivatalokhoz, kíváncsi, hány polgármester tartja majd fontosnak a részvételt. Amúgy együttműködnek többek között a csendőrökkel, az ökológiai rendőrséggel, a Crișana Sürgősségi Ügyek Felügyelőségével, s orszgáos szinten a tanügyminisztérium, a belügyminisztérium, valamint a környezetvédelmi minisztérium is jelezte, hogy támogatja a rendezvényt, melynek idei jelmondata: Tisztaság az egész országban egy nap alatt.

 

Finanszírozó nélkül

 

Az akciót senki nem finanszírozza, teljes mértékben önkéntességen alapul. Bárki jelentkezhet, aki fontosnak tartja azt, hogy tisztán őrizzük meg a természetet. Első sorban nem a városok területén belül akarnak tisztaságot teremteni, hanem a túristák által látogatott helyeken, ahol rendszerint a környék látogatói nagyon sok szemetet hagynak maguk után. Fontosnak tartják továbbá az országutak és a megyei utak tisztítását is. Hogy pontosan hol fognak tevékenykedni, azt még nem döntötték el. Jövő héten a csendőrökkel közösen feltérképezik a megye legszennyezettebb helyeit, s ettől függően határozzák meg a célpontokat. Egészen szeptember 23-ig várják azokat a lakosokat, akik csatlakoznának és szervezett csoportokat, osztályokat is várnak.. Az érdeklődők a www.LetsdoitRomania.ro honlapon tudhatnak meg többet, levelet a bihor@LetsdoitRomania.ro címre küldhetnek.

 

Eredmények

 

Ligia Oala, a nagyváradi Rotaract klub képviselője elmondta: tavaly Bihar megye egy kissé későn csatlakozott az akcióhoz, de sikerült behozza lemaradását, s végül országos szinten a negyedik helyezést érte el. Ötezren vettek részt nálunk, s tízezer zsák szemét gyűlt össze.

A prefektúra nagytermében megtartott mai nyitórendezvényen Călin Mocan, a Környezetvédelmi Őrség bihar megyei főfelügyelője, Mihai Pop, valamint Adrian Pop észak-nyugati koordinátor szólalt fel. Mihai Pop megköszönte a Gazdasági és Kereskedelmi Szakok Hallgatói Egyesületének (AIESEC), a Rotaract, valamint a Leo Black Eagle közreműködését is. Mint elhangzott, a tavalyi akción országszerte 200 ezer önkéntes vett részt és 400 ezer zsák szemét gyűlt össze.

 

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!