ERDON Helyi hírek

2011.09.19. 07:58

Templom és iskola egysége

Ezen egység volt jellemző a hétvégén megtartott Református Kollégiumok 2011/2012–es tanévének országos megnyitójára. A rendezvénysorozatnak a Szatmári Református Gimnázium adott helyet.

Ezen egység volt jellemző a hétvégén megtartott Református Kollégiumok 2011/2012–es tanévének országos megnyitójára. A rendezvénysorozatnak a Szatmári Református Gimnázium adott helyet.

Az idei évben a Szatmárnémeti Református Gimnázium adott otthont a Református Kollégiumok 2011/2012–es tanévének országos megnyitójának, melyen összesen 9 tanintézmény képviseltette magát — 6 erdélyi és 3 Királyhágómelléki Református Egyházkerületben működő iskola.

A rendezvénysorozatot szombaton a Láncos–templomban ünnepi istentisztelettel nyitották meg, ahol igét hirdetett Tőkés László Európai Parlamenti képviselő. Prédikációjában kihangsúlyozta, Reményik Sándortól megtanulhattuk azt, hogy templom és iskola együtt lélegzik, valamint azt is elmondta, hogy a magyar és a vallási oktatás nincs túl jó állapotban, és minden kis eredményt becsüljenek meg a tanárok és növendékeik, de ne túlozzák el azt. Ezt követően Korda Zoltán a Láncos–templom lelkésze köszöntötte az egybegyűlteket, majd Szilágyi Éva a Szatmárnémeti Református Gimnázium igazgatónője mondta el ünnepi beszédét, majd Tolnay István tanügyi tanácsos szólt az egybegyűltekhez. A köszöntő beszédek után a Szatmári Református Egyházmegye Lelkészkórusának és a Református Gimnázium Gyermekkórusának közös koncertje bűvölte el az egybegyűlteket. Az igazgatók és vallástanárok tanácskozásán az elmúlt 20 évre tekintettek vissza, ugyanakkor bemutatásra került a szatmári gimnázium jubileumi évkönyve is.

 

Záró istentisztelet

 

Vasárnap az ünnepi istentisztelet előtt a református kollégiumok képviseletében két–két diák vonult be intézményük zászlajával, az istentisztelet előtt pedig öt gyermeket kereszteltek meg. A vasárnapi istentiszteleten Ft. Csűry István Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke hirdette az igét. Prédikációjában elmondta, imádkozva és dolgozva él a magyar református ember, hogy az elképzeléseket ne csak megálmodja, hanem meg is valósítsa. Csak az tud utat mutatni, aki ki úton van, és csak az tud Krisztust mutatni, aki Krisztusban él — hangsúlyozta a püspök. Az istentisztelet után köszöntőt mondott Kovács Sándor szatmárnémeti esperes, Nagy Sándor nagykárolyi esperes, Varga Attila a Királyhágómelléki Református Egyházkerület főgondnoka — aki hivatalosan is megnyitotta a 2011/2012–es tanévet az érintett tanintézményekben —, Szász Piroska főtanfelügyelő–helyettes. A beszédek után a szatmári gimnázium növendékei Mátyás Erika zenetanárnő vezetésében rövid műsort adtak elő, majd Vajas Petra szavalt. A székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Gimnázium igazgatóságának terve és javaslata alapján 2004 óta minden évben Bethlen–díjat adományoznak annak az erdélyi vagy Királyhágómelléki Református Egyházkerületben tevékenykedő pedagógusnak, aki munkálkodása által érdemlegesen hozzájárul a hazai református közoktatás fejlesztéséhez. Az említett díjat a 2011–es évben Bara Lajos kollégiumi igazgató kapta, laudációját pedig dr. Kovács Irénke, a zilahi Wesselényi Református Kollégium igazgatónője mondta, a díjat pedig Ft. Csűry István adta át.

A rendezvény záróakkordjaként Szilágyi Éva igazgatónő abbeli reményének adott hangot, hogy ezen nagyszabású rendezvény által ismét mélyült a református kollégiumok kapcsolata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!