ERDON Helyi hírek

2011.09.21. 13:12

Szolgálat és közösségépítés

Nagyvárad - Kedd este dr. Kriza Ákos orvos-közgazdász, Miskolc váradi származású polgármestere volt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által szervezett rendezvény vendége, egy sorozat nyitányaként.

Nagyvárad - Kedd este dr. Kriza Ákos orvos-közgazdász, Miskolc váradi származású polgármestere volt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által szervezett rendezvény vendége, egy sorozat nyitányaként.

 

Kötetlen, családias hangulatban zajlott a Partiumi Keresztény Egyetem Bartók-termében az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által sorozatindító szándékkal szervezett beszélgetős rendezvény, melynek meghívottja a szülőföldjét 1990-ben elhagyó és Magyarországra áttelepült váradi származású orvos-közgazdász, dr. Kriza Ákos miskolci polgármester volt. Az esemény vezérfonalát a balliberális eszmék ostorozása képezte, többek közt elhangzott, hogy a jobboldal közös frontba kellene tömörüljön annak érdekében, hogy megakadályozza, hogy ezen szellemi kör képviselői Váradra jöjjenek előadásokat tartani. Ugyanakkor a jelenlevők éles kritikákkal illették az MSZP, az SZDSZ, az LMP és az RMDSZ politikusainak tevékenységét.

Az egybegyűlteket Török Sándor, az EMNT Bihar megyei szervezetének elnöke köszöntötte, kiemelten a miskolci vendégeket: dr. Kriza Ákos polgármestert, Rostás László városi főépítészt, Kovács Zsolt kabinetvezető-helyettest és az elöljáró édesapját, id. Kriza Ákost. Arra hívta fel a figyelmet: körülbelül egy hónappal ezelőtt az EMNT elnöksége eldöntötte, hogy heti vagy kétheti rendszerességgel olyan, szerintük megbízható és őszinte, a politikában jártas embereket, történészeket és irodalmárokat hívnak meg, akik vállalják a polgári-nemzeti értékrendet. Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt partiumi régióigazgatója az általa képviselt tömörülés főbb prioritásait ismertette, melyek a Tőkés László által megfogalmazott erkölcsi normák követése, az arra való buzdítás, hogy a népszámláláskor vállaljuk a magyarságunkat, a Mikó gazdasági terv beindítása és a verespataki aranybánya megnyitási elleni tiltakozás.

 

Magyar összefogás

 

A házigazdák kérdéseire adott válaszokból egyebek mellett kitünt: dr. Kriza Ákos szerint a polgármesterség egy ugyanolyan állás, mint bármi más, azonban fontos, hogy a közszereplők közszolgálatot végezzenek, alázattal, hiszen elmúlt a kommunizmus bukása utáni pökhendi politizálás és a mutyizások ideje. Ezt az elvet léptette életbe, amikor átvette a város vezetését, ebből számos konfliktusa támadt azokkal, akik korábban megitélésében érdemtelenül kerültek poziciókba. Állítása szerint egyesek még azzal is megvádolták őt, hogy románul beszél szintén erdélyi származású két munkatársával azért, hogy mások ne értsék őket. Meglátásában a magyar közösségépítés, illetve összefogás még a közművesítésnél és az aszfaltozásnál is fontosabb, mert csakis így tudjuk megőrizni az identitásunkat és a hagyományainkat. Ugyanilyen fontos, hogy a választott képviselők megszólítsák azokat, akik az adott poziciókba küldték őket és természetes kellene legyen a magyar nyelven történő oktatás. A jogainkról egyenlő partnerként kell tárgyaljunk, és hallgassuk meg a másik fél álláspontját is.

Az összejövetelen szó esett még a gazdasági válságról, a devizahitelekről, az önkormányzatok eladósodottságáról, az uniós pénzek felhasználásáról, az elszámoltatásról, az egyházakkal való párbeszédről és a polgármesternek a sajtóval való kapcsolatáról is.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!