ERDON Helyi hírek

2011.09.20. 14:54

Renoválják az épületeket

Nagyvárad - Kedden a városháza kistermében sajtótájékoztatót tartott Ilie Bolojan váradi polgármester és Lucia Iacob városi főépítész. A régi épületek felújítása, illetve renoválása volt a fő téma.

Nagyvárad - Kedden a városháza kistermében sajtótájékoztatót tartott Ilie Bolojan váradi polgármester és Lucia Iacob városi főépítész. A régi épületek felújítása, illetve renoválása volt a fő téma.

Lucia Iacob városi főépítész a régi ingatlanok építészeti minőségének jobbítására vonatkozó 2011/153. számú törvény részleteit ismertette. Arra hívta fel a figyelmet: a jogszabály azokat az ingatlanokat érinti, melyek lepusztultságuk miatt veszélyt jelentenek a lakosság egészségére és életére, vagy rontják az összképet, sajnos azonban kivételt képeznek a törvény alól a műemléképületek és azok az ingatlanok, amelyek az ún. védett övezethez tartoznak. Nagyváradon 3750 épület van, és ezek nagy része renoválható a törvény alapján. Az épülettulajdonosok fő kötelessége, hogy az előírt módon felújítsák az ingatlanjaikat, az önkormányzat pedig intervenciós terveket kell készítsen, kijelöli a megteendő lépéseket, szabályzatot bocsát ki, meghatározza a prioritást élvező övezeteket, felszólítja a tulajdonosokat, monitorizálja a munkálatok végrehajtását, részt vesz az átvevési ünnepségeken és ellenőrzi a pénzforrások hatékony felhasználását. Újdonságnak számít, hogy a városi főépítész előzetes véleményezésére is szükség van azoknál a kategóriáknál, ahol a törvény nem írt elő ilyen jellegű központi beleegyezést, és egy engedéllyel rendelkező szakértőnek is ellenjegyeznie kell a munkálatok szükségességét és típusát.

Saját költségükön

Ilie Bolojan polgármester elmondta: az önkormányzatnak legelőször is ki kell jelölnie a priorítást élvező zonát: a sétálóutcára, a Traian-parkra, a Bémer térre és a Szent László térre gondoltak. Egy októberi vagy novemberi tanácsi határozattal felleltározzák az itt található ingatlanokat, és a nem műemléképület-tulajdonosokat hivatalosan felszólítják a saját költségükön történő renoválásra, akik az ettől számított 60 napon belül választ kell adniuk. Ha rendelkeznek pénzforrásokkal, egy (kisebb épületek, egy tulajdonos) vagy másfél év (nagyobb épületek, több tulajdonos) áll rendelkezésükre ahhoz, hogy felújítsák az ingatlanjukat. Ugyanakkor a városi költségvetésben évi 1 millió eurót előkészítenek arra az esetre, ha valaki nem tudja önerőből felújítani a házát. Ha tehát egy tulajdonos nem tesz semmit, vagy a kijelölt időpontig nem végez a munkálatokkal, a polgármester kérheti a Helyi Tanácstól, hogy a felújítást a helyhatóság végeztesse el a felszólítottak nevében azzal a feltétellel, hogy jelzáloggal terhelik a kijelölt ingatlant, és három éven belül (vagyis a munkálatokért vállalt garancia lejártáig) az érintettek fizessék vissza a pénzt. Ugyanakkor a tulajdonosok kedvezményes kamatú bankhitelt is felvehetnek a programban résztvevő, állami garanciavállalást nyújtó pénzintézetektől. Kivételt képeznek a saját költségen történő renoválási kötelezettség alól a nehéz szociális helyzetben levők, illetve társfinanszírozhatóak azoknak az ingatlanoknak a felújítási munkálatai, amelyek a védett övezetben, vagy történelmi városközpontban találhatóak (ahogyan Váradon is). A lakótársulások vagy tulajdonosok által felvett hitel a munkálatok maximum 90 százalékát tehetik ki, és az önkormányzat öt év ingatlanadó-mentességet biztosíthat a renovált épületekre. Az elöljáró megitélésében évente 5-10 ingatlant fognak rendbe tenni.

Lebontandó repülőhíd

A sajtótájékoztatón a vasúti repülőhíd tervezett lebontása is szóba került. Ilie Bolojan szerint elkerülhetlen az átkelő megszüntetése. Megjegyezte: nem érti egyesek aggályait, hiszen ugyanolyan erőfeszítést igényel felmenni a híd lépcsőin, mint lemenni az aluljáróba, ahová igérete szerint megfigyelőkamerákat fognak elhelyezni. Ugyanakkor azt állította: az 1900 előtt épült híd nem műemlék, lejárt a jótállási ideje és egyetlen szakértői vélemény sem garantálja, hogy biztonságosan lehet használni. Arra hívta fel a figyelmet: a vasúti társaság egyik alvállalkozásának tulajdonában van a híd, melynek átiratot küldött a Műemlékvédő Alapítvány, hogy a lebontás után megkapja a létesítmény elemeit, hogy részlegesen vagy teljes egészében felállítsa a Körösvidéki Múzeumban vagy valamilyen közterületen. Az elöljáró úgy fogalmazott: megitélésében a lebontás kapcsán kibontakozott vita sok hűhó semmiért. Nem fog ott állni, hogy tartsa a híd lábát a biztonságos átkelés szavatolása érdekében, és nem fog elmenni a szerda délutánra meghirdetett közmeghallgatásra sem, mert az önkormányzat képviselői komoly ügyekben - mint például a tömbházak hőszigetelése vagy renoválása- fejtik ki a véleményüket, nem olyan piszlicsáré témákban, mint ennek a hídnak a lebontása.

GYORSFORGALMI ÚT

Ilie Bolojan polgármester arról is beszélt, hogy határon átnyúló európai uniós támogatással gyorsforgalmi úttá kivánják átalakítani a Theodor Neș utcai híd és a Dragoș Vodă utcánál épített híd (a Szilvás) közötti 4 kilométer hosszú útszakaszt. Csomópontokat alakítanának ki a Kórház/Louis Pasteur, a Dózsa György, az Adevărului, a Piatra Craiului és a Făcliei utcáknál levő kereszteződéseknél, és felújítanák az Ecaterina Teodoroiu utcát is. A projekt értéke 6 millió euró, és a közbeszerzési eljárás lebonyolítása, illetve a szükséges dokumentációk benyújtása után 2013 tavaszán kezdődhetnek el a munkálatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!