ERDON Helyi hírek

2011.09.05. 16:36

Már ősztől használhatják

A magyarra fordított történelem- és földrajz tankönyvekben románul is szerepelnek a szakkifejezések az érintett szavak mellett zárójelben. Ősztől ezekből tanulhatnak a dákok.

A magyarra fordított történelem- és földrajz tankönyvekben románul is szerepelnek a szakkifejezések az érintett szavak mellett zárójelben. Ősztől ezekből tanulhatnak a dákok.

Az új tanügyi törvény lehetővé teszi, hogy azok a kisebbségi diákok, akik anyanyelvükön tanulják Románia földrajzát és történelmét VIII. és XII. osztályban ne románul, hanem anyanyelvükön tanulhassák, így a magyar tagozatos diákok szeptembertől magyarul tanulhatják az említett tantárgyakat.

Az elmúlt hétvégén Marosvásárhelyen tanácskozást tartottak, aminek keretében bemutatásra kerültek az illető tantárgyak magyarra fordított könyvei. A tanácskozáson minden megyéből magyar tanfelügyelők vettek részt — a magyar ajkú főtanfelügyelők vagy főtanfelügyelő–helyettesek —, valamint egy történelem és földrajz szakos tanár is — tudtuk meg Szász Piroska főtanfelügyelő–helyettestől, aki hozzátette, nagy előrelépésnek tartják, hogy a gyermekek magyar nyelven tanulhatják az említett két tárgyat. A fordítások már készen álltak, már csak a jóváhagyásra vártak, többek között ezért is készültek el időben a tankönyvek, melyek egyelőre románból való fordítások, de a jövőben készülni fognak saját szerzői kiadások is.

Támogatás

A főtanfelügyelő–helyettes elmondta, a VIII. és XII. osztályosok számára már elkészültek a tankönyvek és ezeket a középsikolás végzős diákok számára már le is szállították. A könyvek kiosztására a szatmárnémeti Református Gimnáziumban kerül sor. A VIII. osztályosok számára a könyveket a héten szállítják le, amiket az iskolaigazgatók a tankönyvlerakatból vehetnek majd át — a tankönyvlerakat helye maradt a régi, a volt 13–as számú Általános Iskolában.

A tankönyvek kiosztása során a XII. osztályos diákok esetében azok élveznek majd prioritást, akik az illető tantárgyból érettségiznek, de igyekeznek egyformán elosztani a könyveket. Utóbbi korosztály számára a történelem és földrajz könyvek kiadását a Comunitas Alapítvány támogatta — 170 könyvet tantárgyanként az alapítvány, 30-30 könyvet a kiadó finanszírozott a tizenkettedikesek számára. A nyolcadikosok könyveit a tanügyminisztérium finanszírozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!