ERDON Helyi hírek

2011.09.13. 12:37

Közeleg a Mobilitás Hete

Nagyvárad- Szeptember 16–22. között rendezik meg az Európai Mobilitás Hetét, melyből a szokás szerint a váradi önkormányzat is kiveszi részét- hangzott el a keddi városházi sajtótájékoztatón.

Nagyvárad- Szeptember 16–22. között rendezik meg az Európai Mobilitás Hetét, melyből a szokás szerint a váradi önkormányzat is kiveszi részét- hangzott el a keddi városházi sajtótájékoztatón.

A városháza dísztermében tartott sajtótájékoztatón Biró Rozália alpolgármester kifejtette: szeptember 16–22. között kerül megrendezésre az Európai Mobilitás Hete, melyből a hagyományoknak megfelelően a nagyváradi önkormányzat is kiveszi részét, az idei immár a nyolcadik alkalommal. A kampánnyal arra szeretnék buzdítani a lakosságot, hogy használjon tömegközlekedési eszközöket, járjon kerékpárral vagy gyalog, illetve bármely olyan környezetkimélő járművel, mely alternatívát jelent a gépkocsival való közlekedésre. 2011-ben a Polgármesteri Hivatal és a Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség ebben együttműködő partnerei a Pro Bikers Egyesület, a Helyi Közszállítási Vállalat Zrt. (OTL), az Xterra Sportegyesület, a Helyi Rendőrség, a Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság, a Mentőszolgálat, valamint számos tanintézet.

A program a következő: szeptember 16-án, péntek 12 órától kerekasztal-beszélgetést rendeznek a városháza dísztermében; szeptember 18-án, vasárnap délelőtt 10 órától lebonyolítják a Fuss az egészségedért! elnevezésű futóversenyt; szeptember 19–21. között a környezetvédelem fontosságára figyelmeztető szórólapokat osztogatnak a tömegközlekedési járműveken, a sétálóutcán és a főbb közúti csomópontoknál; szeptember 22-én, csütörtök délután 18 órától pedig kerékpártúra lesz a városban, „kritikus tömeggel”, a Magnólia park – Era Shopping Center útvonalon.

Futás az egészségért

Deme-Molnár József főszervező a Fuss az egészségedért! futóversenyről elmondta, hogy valamennyi korosztályt meg szeretnék szólítani, ezért különböző távokat iktattak be a programba: 21 km- félmaraton egyéniben (16 évnél idősebbek számára, férfi és női kategória); 2x10,54 km- félmaraton staféta (férfi és női vagy vegyes kategória); 5x4,25 km- váltófutás cégeknek (férfi és női vagy vegyes kategória); 4,25 km- jótékonysági futás (életkortól függetlenül) és 1 kilométeres gyermekfutás (6-9 év). A részvételi díjak szeptember 16-ig 60 lej (félmaraton), 120 lej/csapat (félmaraton staféta), 250 lej/csapat (céges váltófutás) és 20 lej (jótékonysági futás), szeptember 17-18-án pedig 80 lej, 160 lej, 350 lej, valamint 20 lej. A jótékonysági futás résztvevői választhatnak maguknak egy civil szervezetet, melynek nevében futnak, így a benevezési díj felét (10 lejt) a Down Egyesületnek, az SOS Autizmus Egyesületnek, a Családokért, Közösségért és Gyermekekért Alapítványnak vagy a görög katolikus Caritasnak ajánlhatják fel.

Feliratkozni a www.oradeacityrunningday.ro honlapon, szeptember 16-ig az Oradea Plazában ma és holnap 10-13 óra között, pénteken 10-13, illetve 17-19 óra között, szombaton a Bihoreana vendéglő teraszán 14-20 óra között, a verseny napján pedig 7.30- 9.00 óra között lehet. A startpisztoly 10 órakor (félmaraton és jótékonysági futás) és 11.30 órakor dördül el (gyermekfutás), a rajtvonal a Bémer térnél lesz. Az egyéni félmaraton, férfi és női kategória dobogósai pénznyereményben részesülnek- 600 lej (I. hely), 400 lej (II.) és 200 lej (III)-, a IV-VI. helyeken végzők pedig diplomákat és tárgynyereményeket kapnak. A többi kiírás előkelő helyen végzettjei ne számítsanak pénzre, nekik csak kupákat, érmeket és tárgyi vagy szolgáltatói nyereményeket tartogatnak a szervezők, illetve valamennyi résztvevő kap majd egy hivatalos pólót és medált. A félmaraton, félmaraton váltó, céges staféta és jótékonysági futás útvonala: Ferdinand/Bémer tér- Iosif Vulcan/Rimanóczy utca- Traian park- Mihai Eminescu/Szaniszló utca- Bicazului utca- Nicolae Jiga/Lukács György utca- Gheorghe Lazăr utca- Roman Ciorogariu/Úri utca- Ady Endre/Szentjános utca- Mihai Eminescu/Szaniszló utca- Nicolae Iorga utca- Ady Endre/Szentjános utca- Ferdinand/Bémer tér, az 1 kilométeres gyermekfutásé pedig: Ferdinand/Bémer tér- Madách Imre utca- Moscovei/Szilágyi Dezső utca- Ady Endre/Szentjános utca- Ferdinand/Bémer tér.

KRITIKUS TÖMEG

Mircea Crăciun, a Pro Bikeres Egyesület alelnöke arra hívta fel a figyelmet: szeptember 22-én ismét megszervezik a Critical Mass elnevezésű kerékpáros felvonulást. A kiindulópont a hagyományoknak megfelelően a várad-rogériuszi egykori Patria mozi előtti tér, majd a Transilvaniei utca- Dacia sugárút- Magheru/Sztaroveszky utca- Körös-part- városháza- Körös-part- Decebal-híd- Aradi út- Era Shopping Center útvonalon haladnak végig úgy, a Polgármesteri Hivatal előtt szokás szerint felemelik a biciklijeiket.

Az Európai Mobilitás Hetén az idén a kontinensünk 1638 települése vesz részt, a legtöbb közülük spanyol- 629, illetve osztrák- 249. Romániából huszonhat helyiség jelentkezett, melyek közül az egyik Nagyvárad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!