ERDON Helyi hírek

2011.09.29. 12:58

Két művészeti ág összefonódása

Akvarell és líra címmel nyílt kiállítás Gyarmati Rozi festményeiből tegnap a Tibor Ernő galériában. A galéria terme megtelt a művészetkedvelőkkel.

Akvarell és líra címmel nyílt kiállítás Gyarmati Rozi festményeiből tegnap a Tibor Ernő galériában. A galéria terme megtelt a művészetkedvelőkkel.

 

 

 

A kiállítás címének megfelelően az akvarellek mellett Gyarmati Rozi verseivel is megismerkedhetett a közönség Meleg Vilmos színművész tolmácsolásában. A zenei aláfestést Kinda Péter és Trifán László szolgáltatta. Bányai Szabados Katalin elmondta, a köztudattal ellentétben az akvarellfesztészet nem olyan könnyű, hiszen nem lehet átjavítani, átfesteni, kitörölni, viszont gyors tovatűnő események élmények rögzítésére kivállóan alkalmas. Kevés ecsetvonással meg lehet fogni a lényeget úgy, hogy a festő egész lénye benne legyen. A kiállított festmények ecsetvonásaiban is érződött a festő jelenléte, aki aktfestményeinél és portréinál nem a részletes kidolgozásra fekteti a hangsúlyt, hanem a színek és formák harmonizálására, tájképei és virágokat ábrázoló festményei pedig a gazdag és harmonizáló színhasználat miatt lesznek élethűek. Gyarmati Rozi Csíkmadarason született, majd férjével Svédországba költözött és 1984 óta ott is él. Számos kiállítása volt már külföldön is.

 

Festés és írás

Gyarmati Rozi festőművész meghatódottságában alig tudott megszólalni. Elmondta örül, hogy sokan eljöttek megnézni festményeit és megismerni verseit. Egy anekdótával magyarázta saját indítatását is a művészet felé. „Valamikor egy gyermek egy fadarabból kifaragott egy szép lovat. Édesanyja nem győzött csodálkozni, és megkérdezte, hogyan csinálta. A kisfiú így válaszolt: ez a ló benne volt a fában, én csak kiszabadítottam. Mikor nekifogok írni vagy festeni én is ugyanezt érzem. Itt van a fehér papír, itt van a gondolat, én csak kiszabadítom.”- magyarázta a festő. A kiállítás megnyitójára a festőművész elhozta Álmok versekben és képekben című könyvét, amelyben a két művészeti ág összefonódik, valamint Tankóné Péter Mária-Terézia Csíkmadaras című könyvét is, amelyben a helység története mellett életrajzok is találhatók, Gyarmati Rozi életrajza is. Mindkét könyvet, e mellett Gyarmati Rozi festményit ábrázoló képeslapokat, de akár magukat a festményeket is meg lehetett vásárolni. A kiállítás október 10-éig látogatható.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!