ERDON Helyi hírek

2011.09.29. 12:52

„Bolond beszéd, de van benne rendszer”

Szinte teljesen megtelt a nagyváradi Szakszervezetek Művelődési Háza szerda este Fábry Sándor magyarországi showman, humorista önálló estjén. Bő másfél órát tartott a rekeszizmok próbája.

Szinte teljesen megtelt a nagyváradi Szakszervezetek Művelődési Háza szerda este Fábry Sándor magyarországi showman, humorista önálló estjén. Bő másfél órát tartott a rekeszizmok próbája.

 

Az egyik legismertebb magyarországi showman, humorista, az 1998 óta a televíziók képernyőjén futó Esti Showder házigazdája lépett fel szerda este Nagyváradon. Fábry Sándor népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az önálló estnek helyet biztosító Szakszervezetek Művelődési Házában kevés ülőhely maradt szabadon, a közönség pedig ugyancsak megdolgoztatta rekeszizmait a bő másfél órás műsor alatt. „A közönség engem nem a szépségemért kedvel” – hangzott el a legelső poénok sorában, és ha a fellépést megelőzően valakinek kételyei voltak azzal kapcsolatban, hogy egy ember képes lesz-e ennyi időn keresztül – szórakoztatóan – beszélni, hát akkor most meggyőződhettünk, hogy Fábry Sándor képes erre: szusszanásnyi szünetet sem engedélyezett sem magának, sem a közönségnek.

„Élménykombinát”

Egy-egy történet elbeszélése során számtalan más „mellékszálat” is megismerhettünk, és szinte hihetetlen volt, hogy a showman sosem vesztette el a „fonalat”, mindig vissza tudott kanyarodni az eredeti sztorihoz. „Műsorom nem kifejezetten gyerekműsor” – figyelmeztette már a műsor legelején a közönséget, az est összeállításával kapcsolatosan csak annyit közölve: „elkezdjük valahol, s aztán eljutunk valahová…” A történetek jó része gyermekkori élményeken alapult, innen burjánzottak szerte-szét, sok-sok humorral és nagy tájékozottságra valló történelmi, irodalmi, zenei háttérinformációkkal átszőve. Egy ilyen történelmi „kitekintés” kapcsán jegyezte meg Fábry Sándor szimpatikus öniróniával, a közönség nagy derültségét kiváltva: „előadásom során el szoktam jutni egy olyan szintre, ami már csak engem érdekel…” Mint elhangzott, az „őrület” a számára nem feltétlenül negetív kategória, „kivételt talán csak legutóbbi miniszterelnökünk jelent”, és hogy „idővel mindenki felemelkedik a saját tartalmatlansága szintjére”. „Hároméves korodban zseniális gyermek voltál, azóta nem fejlődtél semmit” – idézte apja szavait, a hosszú házasélet (amely „24 órás szolgálat”) „szépségeibe” is betekintést nyújtva: „amíg én takarítok, te ülve pisálsz…” – Jól érzem magam… Ettől még lehet, hogy sz.r a műsor – mondta egy alkalommal, hatalmas tapsot váltva ki megjegyzésével, miszerint „legyünk tisztességesek, mint amilyen Románia volt a háborúban…” Szavai szerint az Esti Showder kezdete „egybefügg az értelmiségtől való elszakadással”, a kocsmákra találó metafóra volt az „élménykombinát” és a „pájinkaközpont”, és jó nagyon jó volt élőben is hallani a televíziók képernyőjéről már ismert megfogalmazást: „bolond beszéd, de van benne rendszer…”

Tököli Magdolna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!