ERDON Helyi hírek

2011.09.21. 12:43

Agrár Kogălniceanu-program?

Nagyvárad - Lakatos Péter RMDSZ-es parlamenti képviselő két fontos ügyben nyilatkozott honlapunknak: a Kogălniceanu-program esetleges kiterjesztése, és a határon dúló holland tulipánhagyma-háború.

Nagyvárad - Lakatos Péter RMDSZ-es parlamenti képviselő két fontos ügyben nyilatkozott honlapunknak: a Kogălniceanu-program esetleges kiterjesztése, és a határon dúló holland tulipánhagyma-háború.

 

 

Lakatos Péter parlamenti képviselő az erdon.ro-nak szerdán azt nyilatkozta: már több mint 1100-an iratkoztak fel az RMDSZ által kezdeményezett Kogălniceanu hitelkonstrukcióra, ami azt jelenti, hogy valós igény létezik erre a programra. Ezért most azon gondolkodnak, hogy ha tovább fokozódik az érdeklődés, hogyan tudnák kiterjeszteni a mezőgazdaságra is, hiszen van erre példa Magyarországon is. Egyelőre ez csak szándék formájában létezik, hiszen sürgösségi kormányrendelet kell a bevezetéséhez, így valószínűleg csak a jövő évben tudják kiterjeszteni majd a programot, de megpróbálják felgyorsítani a folyamatot. A politikus hangsúlyozta: a támogatást a Kogălniceanu-program keretében képzelik el, és a mezőgazdasági vállalkozóknak nyújtanának segítséget, anélkül azonban, hogy elvennének a kis- és közepes vállalkozásoknak biztosított pénzforrásokból, tehát egy külön alapot hoznának létre.

 

Tulipánhagymák

 

A honatya a „tulipánháborúval” kapcsolatban is kifejtette véleményét. (Mint ismeretes a román hatóságok fertőzésveszélyre hivatkozva megállítják a határon a virághagymát és vetőmagot szállító holland kamionokat). Arra hívta fel a figyelmet: ezekben a teherszállító járművekben nem csupán virágok, hanem palánták is vannak, melyek a várakozás ideje alatt tönkremehettek. Elmondása szerint ezért több olyan romániai kis- és közepes vállalkozó is felkereste őt, akik a palánták továbbnevelésével foglalkoznak. Utánanézett az ügynek, érdeklődött például Sorin Blejnar ANAF-elnöknél, akitől megtudta, hogy az adóhatóság huszonnégy óra alatt befejezte a vizsgálatokat, viszont a minisztérium még nem végzett az ellenőrzéssel. Ilyen körülmények között, mivel a szállítók biztosítása nem terjed ki ilyen esetekre, felvetődik a kérdés, hogy ki fogja a kisvállalkozók kárát megtéríteni abban az esetben, ha a laboratóriumi vizsgálatok nem mutatnak ki semmilyen fertőzést. Ezért beszélt az RMDSZ-es kormánytagokkal, illetve Markó Béla miniszterelnök-helyettessel arról, hogy a szerdai kormányülésen vessék fel ezt a problémát. Meglátásában egyébként, ami jelenleg a határon történik, szabályellenes, hiszen ilyen esetekben huszonnégy óra alatt tisztázni kell a helyzetet. Megjegyezte: igéretet kaptak ugyan, hogy a hatóságok csütörtökön továbbengedik a kamionokat, de azért jó lenne, ha valamilyen szinten rendeznék ezt a problémát, mert máskor is előfordulhat.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!