ERDON Helyi hírek

2011.09.26. 09:00

6500-an gyűjtötték a szemetet a megyében

Szatmár megyében az eddigi becslések szerint az idén több mint kétszer annyian csatlakoztak a Let’s do it, Romania! országos takarítási akcióhoz mint a tavaly, és 9000 zsáknyi szemetet gyűjtöttek.

Szatmár megyében az eddigi becslések szerint az idén több mint kétszer annyian csatlakoztak a Let’s do it, Romania! országos takarítási akcióhoz mint a tavaly, és 9000 zsáknyi szemetet gyűjtöttek.

Az előzetes becslések szerint Szatmár megyében mintegy 6500-an csatlakoztak szombaton Let’s do it, Romania! országos takarítási akcióhoz, és mintegy 9000 zsáknyi szemetet sikerült összegyűjteniük, tájékoztatott Alina Pesca, a program felelőse. Eszerint a kampány egyre népszerűbb, hiszen a tavalyi első alkalommal megszervezett hasonló akcióban háromezren vettek részt. Szombat reggel a Szatmárnémeti új főterén felállított sátornál fogadták a szervezők mindazokat, akik még fel kívántak iratkozni az akcióra, reggel nyolc és délután négy óra között mintegy kétezren fordultak meg a standnál. A takarítást több hónapos szervező munka előzte meg, mely idő alatt önkénteseket toboroztak, és segítségükkel bejelölték a megye területen fellelhető szemetes pontokat. A megyében az üdülőövezetek környéke, valamint a települések peremterülete bizonyult a legszemetesebbnek. Cégektől származó hulladékot nem találtak, viszont a lakosok még mindig sok helyen kihordják a szemetet és az építkezési törmeléket a település peremére. A szemétszedésbe bekapcsolódott a környezetvédelmi ügynökség, a környezetvédelmi őrség, a vízgazdálkodási hivatal, az erdészeti igazgatóság, civil szervezetek, valamint a csendőrök és a fogva tartottak.

Ellenőrzik a földeket

A polgármesteri hivatalok többsége is csatlakozott az akcióhoz. A megyében tevékenykedő szemétszállítással foglalkozó vállalatok vállalták, hogy ingyenesen elszállítják a szemeteszsákokat a szamosdobi szemétlerakatba hétfő estig. A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Őrség felügyelői a következő napokban ellenőrizni fogják, hogy az összes szeméttel megrakott zsákot elszállították-e. Amint Gabriel Preda Tarnoveanu, az őrség igazgatója kérdésünkre elmondta, a polgármesteri hivatalok feladata, hogy mozgósítsák a szemétszállító vállalatokat és ellenőrizzék, hogy maradtak-e zsákok a földeken, amennyiben ez nem történik meg, az önkormányzatokat fogják felelősségre vonni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!