ERDON Helyi hírek

2011.08.17. 11:33

Versenyek, koncertek a Körtvélyesi Dinnyefesztiválon

Bihar megye - A tizenkettedik Érkörtvélyesi Dinnyefesztiválon vasárnap reggel horgászversenyt tartottak, majd délelőtt a római katolikus templomban volt ökumenikus szentmise.

Bihar megye - A tizenkettedik Érkörtvélyesi Dinnyefesztiválon vasárnap reggel horgászversenyt tartottak, majd délelőtt a római katolikus templomban volt ökumenikus szentmise.

A dinnyefesztivál nem lenne dinnyefesztivál, ha nem lenne olyan program, ahol a településen kiemelkedő mennyiségben termesztett gyümölcs kerül a középpontba. Idén sem maradt el a legnagyobb dinnyék versenye, ahol a gazdák között Erdei Tibor mutatta be a legtermetesebb termést (19.2 kg), megelőzve Kecskés Zoltánt és Kecskés Tamást. A dinyneevő versenyt 16 év alatti gyerekeknek tartották meg. A jeletkezetteknek másfél perc alatt kellett egy fél dinnyéből minél többet behabzsolni, de evőeszköz, sőt, a kezeik használata nélkül. Ez Farkas Dávidnak sikerült a leginkább, alig maradt el mögötte Zajti Levente és Varga Roxana. Mivel dinnyére nem túl szerencsés sört inni, ezért a felnőtteknek inkább sörivő versenyt tartottak, a 3 pohár italt Farkas Károly gurította le leggyorsabban, csupán néhány kortynyival előzve meg Budai Imrét és Zilahi Zoltánt. Sörivás után erőre kap az ember, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy az erős emberek versenye során a tele söröshordókat (kb. 56 kg) a fentebb is nyertes Farkas Károly cipelte leggyorsabban, Egyed Csabát és Kovács Attilát megelőzve.

Helyi fiatalok

Az egyensúlyozó versenyhez is szükség volt dinnyékre: a vállon átvetett rúd két végén lévő vedrekbe dinnyéket tettek, ezekkel kellett lócákon óvatoskodni, ami Vasadi Janikának ment leginkább, de Gulcsovszki Imre és Kovács Attila sem vallott szégyent. A délutáni színpadi produkciók sorát a hajdúböszörményi Meteor rockegyüttes nyitotta, majd a Körtvélyes magyarországi testvértelepüléséről, Szerepről érkezett citerások folytatták. Bemutatkoztak a helyi moderntánc csoportok – Best of Dance, Silver Vings, Fly Away, Forever Dance – majd az ugyancsak szerepi SBR rockbanda csapott a húrok közé. A székelyhídi Tini Dance Center és a B612 visszatérő vendége a Dinnyefesztiválnak, idén is látványos, és lendületes műsorral érkeztek. Természetesen a legnagyobb ovációt a helyi kultúrcsoport tagjai kapták, akik keringővel, szambával, csa-csa-csával, hip-hoppal és egy latin mix-szel táncolták be maguk a közönség kegyeibe. Mint elhangzott, a fiatalok maguk állítják össze koreográfiáikat, és az ezekhez illő ruhák is helyben készülnek.

Koncertek

Az iskola udvarán ekkorra már olyan sokan voltak, mint fűszál a réten, vagy inkább, mint mag a dinnyében, és Mohácsi Brigitta koncertje annyira megnyerte tetszésüket, hogy az előadót csak többszöri ráadás után engedték el. A műfajok „hullámzásában” a Kolozsvári Magyar Opera művészei következtek. Székely Zselyke, Pataki Enikő, Kulcsár Szabolcs és Ádám János élőben előadott nóta- és operett csokra – mint az várható volt – visszafogottabb sikert ért el, mint például az utánuk következett sztárvendég, a magyarországi Fresh duó (Wiki és Andi) élethű, mintegy negyven perces koncertje. Őket a Körtvélyesen ugyancsak visszatérő fellépő, a Dreamers együttes váltotta a színpadon, és pár percel már el is múlt éjfél, mikor a tűzijátékkal véget ért a XII. Dinnyefesztivál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!