ERDON Helyi hírek

2011.08.25. 15:39

Vegyes választási rendszert szeretne az RMDSZ

Nagyvárad - Traian Băsescu azt nyilatkozta, támogatja a szavazatvisszaosztás-mentes egyéni választókerületes szavazást. Az államfő azt is szeretné: egyidőben legyenek a helyi és országos választások.

Nagyvárad - Traian Băsescu azt nyilatkozta, támogatja a szavazatvisszaosztás-mentes egyéni választókerületes szavazást. Az államfő azt is szeretné: egyidőben legyenek a helyi és országos választások.

 

 

Ezzel kapcsolatban Lakatos Péter parlamenti képviselő csütörtökön azt nyilatkozta az erdon.ro-nak: az RMDSZ már régebben megtárgyalta és határozott véleménye van arról, hogy Románia számára a Közép-Európában alkalmazott vegyes választási rendszer lenne a legjobb, amelyik híven tükrözné a választói akaratot. Amit viszont az államelnök akar, azt jelentené, hogy a győztes mindent visz. Ha például, tegyük fel, minden választókerületben valaki 52 százalékkal nyer és valaki 48 százalékkal a második, akkor hiába rendelkezik egy párt országos szinten a szavazatok 48 százalékával, egyetlen képviselője sem jutna be a parlamentbe. „Véleményünk szerint ez a rendszer nem alkalmazható Romániában. Azt azonban el tudjuk képzelni, hogy vegyes választási rendszer legyen. Mondok egy példát: ha 300 parlamenti képviselő lenne, akkor 150 egyéni választókerületből, 150 pedig a listáról jutna be”, közölte a politikus. Hozzátette: akik a választókerületben szavazattal elvitték az első helyet, azoknak a voksai már nem számítanának a listás helyen, viszont akik nem jutottak mandátumhoz, azoknak a szavazata összeadódna, és ennek megfelelően a listáról az első négyen-öten-hatan, tehát ahány mandátumhoz joga van az illető politikai alakulatnak, annyian jutnának be a parlamentbe. A lényeg tehát az arányos rendszeren van, amelyik a választói akaratot jól tükrözi. „Mi tárgyalni fogunk arról, hogy milyen módon lehetne az arányos képviseletet megvalósítani. Erről tudunk tárgyalni, de arról nem, hogy az a típusú, csak kizárólag egyéni választókerületes, egy- vagy kétfordulós rendszer legyen, amiről az államfő beszélt, mert ez nem felel meg sem a hagyományoknak, sem pedig annak a kitételnek, hogy a választói akarat érvényesüljön országos szinten”, fogalmazott.

 

A legjobb megoldás

 

Traian Băsescu azon javaslatára, miszerint jövőre ugyanazon időpontban kellene rendezni az önkormányzati és a parlamenti választásokat, a honatya úgy reagált: ha a legjobb megoldást választanánk, akkor az úgy nézne ki, mint Magyarországon vagy más országokban, azaz hogy van a parlamenti választás és rá egy félévre vagy egy évre a helyhatósági választás. Jelenleg azonban nálunk épp fordított a helyzet, így sokszor nem ugyanaz, illetve nagyon eltérő az összetétel a helyi és az országos koalíciók esetében. Arra hívta fel a figyelmet: az egyidejű választásnak- sőt, egyesek szerint az államelnök-választást is ugyanakkor kellene tartani- esetleg költségmegtakarítás szempontjából lehetne hozadéka, viszont azzal a rizikóval járna együtt, hogy egyirányba vinné a kampányt, mint például amikor egyszerre volt az elnökválasztás és a referendum. „Tehát ha csak arról beszélünk, hogy milyen országképet akarunk, és nem beszélünk a helyi jelöltekről vagy a pártok helyi programjairól, akkor ez bizonyos szempontból a decentralizáció vagy a demokrácia hátrányára válhat”, mondta Lakatos Péter. Ugyanakkor megjegyezte: erről az RMDSZ-en belül is le kell folytatni egy vitát, demokratikus módon kialakítani a Szövetség véleményét, és természesen utána ezt az álláspontot kell majd képviselni abban a bizottságban, amelyik a koalíción belül erről tárgyal, és amelyik az ellenzékkel is fog konzultálni.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!