ERDON Helyi hírek

2011.08.30. 16:53

Szigligeti Színház lett a váradi teátrum

Nagyvárad- Keddi tanácsülésükön a képviselők egyhangúlag megszavazták, hogy a Nagyváradi Magyar Színház Szigligeti Színházra változtassa a nevét.

Nagyvárad- Keddi tanácsülésükön a képviselők egyhangúlag megszavazták, hogy a Nagyváradi Magyar Színház Szigligeti Színházra változtassa a nevét.

 

A huszonhét tanácsosból huszonhárom volt jelen, így a testület határozatképésnek bizonyult. Az önkormányzati képviselők egy perces néma csenddel emlékeztek Cornel Lupăura, a Helyi Közszállítási Vállalat volt vezérigazgatójára, akik az elmúlt vasárnap hunyt el rákbetegségben. A közgyűlést megtisztelte jelenlétével a napokban Nagyváradon tartózkodó, a franciaországi Nancyból érkezett küldöttség is. Felszólalásában Jean-Michael Berlemont alpolgármester azt igérte: közbenjárnak majd annak érdekében, hogy Várad is csatlakozzon a szecessziós városok európai hálózatához. Elmondása szerint ugyanakkor a tárgyalások során megegyeztek abban, hogy együttműködnek az egészségügy területén is, és az Erasmus-program keretében román cserediákok mehetnek majd Nancy városába.

Várad szülötte

A közgyűlés egyik előterjesztése arra vonatkozott, hogy a Nagyváradi Magyar Színház változtasson nevet, s ezentúl nevezzék Szigligeti Színháznak, mely határozattervezetet a tanácsosok egyhangúlag elfogadtak. Delorean Gyula RMDSZ-s képviselő ezzel kapcsolatban az erdon.ro-nak úgy fogalmazott: „a nagyváradi színháznak eredetileg is Szigligeti volt a neve. Ez természetes is, hiszen Szigligeti Ede Várad szülötte, itt van róla utca elnevezve, itt található a szülőháza és az emléktáblája is. Ezzel a döntéssel tehát tulajdonképpen kikorrigáltunk egy sajnálatos történelmi fondorlatot és a dolgok visszatértek a normalitáshoz”.

A tanácsosok azt is elfogadták, hogy utaljanak ki a helyi költségvetésből 2100 lejt a Bihar Megyei Nyugdíjasok Egyesületének két kirándulás lebonyolítása céljából, és 1000 lejt a Bihar Megyei SOS Autizmus Egyesület részére, hogy egy nemzetközi konferenciát szervezzen szeptemberben az autizmusról.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!