ERDON Helyi hírek

2011.08.30. 14:54

Siker a károlyi tanfolyam

A héten zajlik a Nagykárolyi Városi Könyvtár számítógépes tanfolyamának első felvonása. A kezdeményezés nagy siker, sokan érdeklődnek a lehetőség iránt.

 

 

Hétfőn kezdődött el Nagykárolyban az az idősek számára kitalált számítógépes tanfolyam, melynek keretében az érdeklődők megismerkedhetnek a személyi számítógépek és az internet használatának alapjaival. Csoportonként nyolc fővel foglalkoznak egyszerre, ennyi korszerű számítógép van a Nagykárolyi Városi Könyvtár új „Biblionet” termében. Naponta két román (9 és 14 órától) és két magyar csoport (11 és 16 órától) végzi az öt napig tartó kurzust. Ezalatt az idő alatt a szövegszerkesztéssel, böngészőkkel, az internetes kereséssel, elektronikus levelezéssel, csevegőprogramokkal foglalkoznak.

Vălean Erika könyvtáros, aki a magyar csoportok számára tartja a foglalkozásokat (a román csoportokkal Latiș Nicoleta könyvtáros foglalkozik), elmondta, hogy rendkívül nagy népszerűségnek örvend a projekt, az egyhetes tanfolyamokat addig fogják tartani, amíg lesz érdeklődő. A szeptember 12-én kezdődő új foglalkozásra már most beteltek a helyek, az iratkozókat már csak a 19-ei héten tudják fogadni. Vălean Erika bevallotta, hogy őt is meglepte a nagy siker, amint az is, hogy személyesen számára is mekkora élmény (és nem csakis szakmai sikerélmény) a tanfolyam. A résztvevők közül sokan sohasem használtak még számítógépet, a „tanulók” között pedig nem csak nyugdíjasok vannak, hanem a fiatalabb korosztályok képviselői is.

A résztvevők is hasonlóan nyilatkoztak, egyöntetűen állították, hogy kellemes és hasznos tevékenység számukra „visszaülni az iskolapadba”. Megtanulhatják például, hogyan keressenek egy ételreceptet az interneten, azt hogyan másolják szövegszerkesztőbe, majd hogyan nyomtassák ki. Gráma Béla nyugdíjas olvasónk, amúgy íróember, a kurzus egyik résztvevője szerint is hiánypótló a kezdeményezés, neki személyesen sokat jelent, hogy megismerkedhet a szövegszerkesztés és internetes keresés rejtelmeivel, sokat segít majd munkájában, az írásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!