ERDON Helyi hírek

2011.08.18. 11:12

Rendkivüli közgyűlés tartott a Bihar Megyei Tanács

Nagyvárad - Csütörtök délelőtt a megyeháza dísztermében rendkivüli közgyűlést tartott a Bihar Megyei Tanács. A napirenden lévő három határozattervezet közül kettőt elnapolt a képviselő-testület.

Nagyvárad - Csütörtök délelőtt a megyeháza dísztermében rendkivüli közgyűlést tartott a Bihar Megyei Tanács. A napirenden lévő három határozattervezet közül kettőt elnapolt a képviselő-testület.

Az első napirendi pont, melyet a jelenlevő képviselők egyhangúlag elfogadtak, arra vonatkozott, hogy a Bihar Megyei Tanács biztosítsa a szükséges önrészt a nagyváradi repülőtér korszerűsítése és bővítése céljából megpályázott európai uniós forrásokhoz, melyek elnyerése még kérdéses. Mint ismeretes, a beruházás összértéke áfával együtt 131.278.969,27 lej, ami azt jelenti, hogy a tanács költségvetéséből kiutalt 2 százalékos hozzájárulás értéke 2.119.117,10 lej lenne. Egyébként a Szektoriális Operatív Program szállítást érintő kiírása keretében országos szinten a 2010-2015 közötti időszakban lehívható pénzösszeg 59.291.471 euró, melyből 41.061.302 euró az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, 18.230.170 euró pedig az államháztartásból származik.

Elveszett i betű

A második előterjesztés arra vonatkozott: a képviselő-testület jelezze, hogy nem él elővásárlási jogával a Fő utcai Park szállodának is otthont biztosító műemléképület földszintjén található üzlethelyiségek megvétele esetében. Kiss Sándor, a tanács RMDSZ-es alelnöke azt javasolta: a határozattervezetben úgy szerepeljen, hogy a megyei önkormányzat a jelenlegi áron nem kivánja megvásárolni az üzlethelyiséget, amennyiben azonban bármelyik irányba változik az eladási ár, a jelenlegi tulajdonos tudassa ezt a közgyűléssel, s akkor ismét napirendre kerül majd az ügy. A tanácsosok egyhangúlag megszavazták az előterjesztést, utóbb azonban kiderült, hogy ennek semmi értelme sem volt, hiszen kétharmados többség kellett az elfogadásához, s ehhez még hiányzott egy személy, illetve voks.

Az utolsó határozattervezet megvitatására azért volt szükség, mivel a váradi önkormányzat a hónap elején egy olyan döntést hozott, miszerint a 2011/12-es tanévben nem vállalja az iskolai tej-kifli és gyümölcs program gyakorlatba ültetését és a Megyei Tanácsnak passzolta át a versenytárgyalás lebonyolítását. Ionel Avrigeanu, a Demokrata- Liberális Párt (PDL) frakcióvezetője arra volt kíváncsi: más települések jeleztek-e hasonló szándékot, illetve melyek azok az önkormányzatok, amelyek nem kaptak pénzt a gyümölcsosztásra. Kiss Sándor azt indítványozta: a tanács kérdezze meg a Polgármesteri Hivatalokat, hogy vállalják-e a licitkiírást és öt napon belül adjanak választ. Szerinte egyébként helyi beszállítók nemigen fognak jelentkezni, mert a szolgálatás jelentős beruházást igényel, ha garantálni akarják a minőséget. Radu Țîrle liberális tanács elnök úgy vélte: a program lebonyolítása sok veszőtséggel és kellemetlenséggel jár együtt, mert nem állnak az önkormányzat rendelkezésére azok az eszközök, melyekkel folyamatosan ellenőrizni tudja, hogy a tej ne legyen romlott és a kifli kőkemény. Megitélésében különben nem ez lenne az első program Romániában, mely végül nem bizonyul hasznosnak és nem éri el a célját. Elmondta: amikor még honatya volt, úgy szavazta meg, hogy mézet adjanak a gyerekeknek, azonban a Szenátus és a Hivatalos Közlöny közötti útvonalon elveszett egy i betű (románul mere lett a miere-ből) és valamilyen csoda folytán a végleges szövegben már alma szerepelt.

Meleg ételt

Szabó Ödön RMDSZ-es frakcióvezető azt kezdeményezte: inkább tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy Magyarországhoz hasonlóan meleg ebédet adjanak a diákoknak, tej és kifli helyett. Ugyanakkor megjegyezte: előfordulhat, hogy a versenytárgyalás elhúzódik, így a váradi gyermekek diszkriminálva lennének a többiekhez képest, mert az első napokban nem kapnának a termékekből.

A helyzet végül úgy alakult, hogy nem született végleges álláspont az üggyel kapcsolatban, így ezt a határozattervezetet is elnapolták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!