ERDON Helyi hírek

2011.08.05. 11:39

Ötvenéves érettségi találkozót tartottak

Nagyvárad - Péntek délelőtt a Mihai Eminescu Főgimnáziumban ötvenéves érettségi talákozójukat tartották az egykori 4. számú Klasszikus Vegyes Középiskola 1961-ben érettségizett magyar osztályai.

Nagyvárad - Péntek délelőtt a Mihai Eminescu Főgimnáziumban ötvenéves érettségi talákozójukat tartották az egykori 4. számú Klasszikus Vegyes Középiskola 1961-ben érettségizett magyar osztályai.

 

Az érettségi találkozók általában különleges jelentőséggel bírnak az egykori osztálytársak életében, az esemény fontosságát pedig tovább növeli, ha az ötvenéves évfordulóról van szó. Ennek szellemében péntek délelőtt nagy örömmel és szeretettel üdvözölték egymást azok az öregdiákok, akik 1961-ben végeztek a nagyváradi 4. számú Klasszikus Vegyes Középiskola magyar osztályaiban. Nem csupán Váradról, hanem a világ számos tájáról érkeztek résztvevők (Egyesült Államok, Kanada, Magyarország, Ausztria, Németország stb.), akik az elmúlt évtizedek során szép karriert futottak be, és az élet számos területén bizonyították tudásukat, rátermettségüket. A kézfogások és ölések hosszú sora a napjainkban Mihai Eminescu Főgimnázium néven működő tanintézet udvarán kezdődött, természetesen az ilyenkor szokásos baráti ugratások sem maradhattak el. A nagy lelkesedést csupán az osztályonkénti fényképek készítése szakította félbe (XI. A. - Szentkirályi Aladár volt az osztályfőnök, XI. C.- Burik István, XI. E.- Závodszky Gusztáv, illetve XI. F.- Hornung Ferenc), majd a főlépcsőnél közös fotó is készült.

 

Díszoklevelek

 

Ezt követően az ünneplés a díszteremben folytatódott, ahol a szervező bizottság nevében Sauer András köszöntötte a megjelenteket. Hangsúlyozta: az érettségijük óta eltelt fél évszázaddal a hátuk mögött biztosan állíthatják, hogy szerencsések voltak, mert egy csodálatos és nagyszerű iskola diákjai lehettek. A tanáraik nemcsak kitűnően tanították és nevelték őket, hanem a nagybetűs élet küzdelmeire is felkészítették őket. Ugyanakkor az akkori iskolájukról, a tanárokról és a diákokról elmondhatják, hogy egy nagy családot alkottak. Szerették és tisztelték tanáraikat, ők pedig magas szinten és emberségesen tanították őket. Az egykori diákok nemcsak osztálytársak, iskolatársak, de jó barátok is voltak, függetlenül attól, hogy melyik osztályba jártak, és ez az összetartozás, barátság a mai napig tart. „A 61-ben végzett diákok tovább öregbítették az iskola hírnevét, hiszen tisztességes, becsületes emberekké váltak. Közülünk sok szakember, mérnök, orvos, tanár, színész, vezető beosztásban dolgozó, vagy kitünő munkaerő került ki. Hálát adunk a Mindenhatónak és a jó sorsnak, hogy megérhettük ezt a csodálatos napot. Azt kivánjuk, hogy a következő, 55 éves közös érettségi találkozón mindannyian egészségesen, újra ugyanitt találkozhassunk. Kivánok mindenkinek szép ünneplést, emlékezést és jó szórakozást a mai nap programjain”, fogalmazott a főszervező.

Ezt követően Pálhegyi Farkas László aligazgató is köszöntötte a megjelenteket és díszokleveleket nyújtott át nekik. Az egyik öregdiák, Bán Imre tornatanár Ady Endrének egy alkalomhoz illő költeményét szólaltatta meg. Érdekességképpen megjegyzendő, hogy ő szintén ír verseket, néhány költemény tőle is elhangzott a nap folyamán. Délután bankettel folytatódott a jó hangulatú összejövetel, de már a Szent László Gimnáziumban.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!