ERDON Helyi hírek

2011.08.22. 12:17

Ötletbörze a vár felújításáról

Hogyan kellene felújítani a nagyváradi várat, milyen szempontokat kellene szem előtt tartani – ez volt a Nagyváradi Polgármesteri Hivatalban szervezett vasárnapi konferencia témája.

Hogyan kellene felújítani a nagyváradi várat, milyen szempontokat kellene szem előtt tartani – ez volt a Nagyváradi Polgármesteri Hivatalban szervezett vasárnapi konferencia témája.

 

Biró Rozália alpolgármester köszöntötte a mintegy húsz egybegyültet, s ismertette nagy vonalakban a jelenlegi helyzetet: a vár felújítás alatt van, közben résgészeti ásatások zajlanak, s mindezzel párhuzamosan most kezd el működni a Csonka bástyán létesített nyári színház is. A munkálatoknak nem kellene kivonniuk a várat a turisztikai útvonalak közül, illetve kérdés, mennyire tekinthető turisztikai objektumnak jelenleg. A későbbiek során elmondta: a munkálatok helyszínét el kellene zárni a látogatók elöl, ehhez képest jelenleg jönnek turisták mind szervezett csoportokban, mind egyéni érdeklődőkként, sétálnak az épületek között, megcsodálják a látnivalókat – viszont mindezt többnyire idegenvezető nélkül. Igaz, a Műemlékvédelmi Alapítvány önkéntességi alapon biztosít idegenvezetőt azok számára, akik szervezett csoportokban jönnek, de az alapítvány egyedül nem tudja fedezni a szükségletet

 

Szálloda?

.

Aurel Chiriac múzeumigazgató arra hívta fel a figyelmet: a várral kapcsolatos projektek bemutatása során felfigyelt arra, hogy létezik egy vár-konzorcium, viszont a maga részéről nem tudja, hogy kikből áll ez, illetőleg a tagok tényleges tevékenységet folytatnak-e. Meglátása szerint ennek a konzorciumnak lenne a feladata, hogy egy fejlesztési stratégiát dolgozzon ki. Fontos lenne, hogy olyan emberek hozzanak döntéseket a várral kapcsolatban, akik tudják, mit jelent egy ilyen műemlék. Például hasznos lenne ott egy szállodát is létrehozni, ilyen értelemben fontos lenne együttműködni a magánszférával. Ez jelentős jövedelemforrást biztosítana a város számára is. Biró Rozália felhívta a figyelmet arra, hogy a vár felújítására vonatkozó uniós támogatás egyik feltétele, hgy öt éven keresztül nem szabad profitot hozó tevékenységeket folytatni a felújított részeken.

 

Érdeklődnek a törökök

 

Sárközi Zoltán, a Bihar megyei Műemlékvédelmi Alapítvány elnöke elmondta: fontos lenne tisztázni, mit is akarunk megmutatni a turistáknak. Például tapasztalata szerint a vár látogatóit leginkább az archeológiai feltárások érdeklik. Mint hozzátette, egy nappal korábban török üzeletemberekből álló küldöttséget fogadott, melynek tagjai nagyon érdeklődőeknek mutatkoztak a vár által rejtett lehetőségek kibontakoztatásával kapcsolatban. Sőt, úgy tették fel a kérdést: hogyan vehetnének részt ismét a vár felújításában? - mintha alig telt volna el egy kis idő a török megszállás óta…

Mint mondta, a legjobb, ha hagyják, hogy maguk a túristák alakítsák ki az útvonalat, legyen ebben némi szabadságuk.

 

Nem állnak meg

 

A későbbiekben féeszólalt többek között Ioan Horga, a Nagyváradi Egyetem történelem-földrajz karának dékánja, Barbu Ștefănescu, a Nagyváradi Egyetem rektorhelyettese, Doru Marta, a Körösvidéki Múzeum régésze, a Partiumi Keresztény Egyetem, valamint egy turisztikai ügynökség képviselője. Pápay Zoltán, a Góbé Csárda tulajdonosa többek között arra hívta fel a figyelmet: Nagyvárad jelenleg nem vonzza a túristákat, itt többnyire csak véletlenül állnak meg azok, akik nyugatról kelet felé tartanak.

 

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!