ERDON Helyi hírek

2011.08.31. 15:28

Nem hagyják az iskolát Fényen

Évről évre gondoskodnak az iskola és óvoda megfelelő állapotáról Mezőfényen. De nem csak az épületek vannak rendben, a tanulók számával és a tanerő tekintetében is jól állnak.

 

 

Mezőfény híres róla, hogy az emberek nagy figyelmet fordítanak portáik rendben tartására, az előnyös utcakép elérésére és megőrzésére. Ez azonban nem csak a magángazdákra igaz, a település közintézményeire is hasonló gondot fordítanak, hogy azok a közösségi élet takaros, esztétikus és jól működő terei legyenek. Például a község mindegyik közintézményének falán az évről évre itt megrendezett képzőművészeti alkotótábor résztvevőinek eredeti, értékes képei függenek.

Ennek megfelelően gondoskodnak róla, hogy a helyi iskolában és óvodában évről-évre szépítsenek, javítsanak valamit, hogy minden évben biztosítsák az épületek állagának megóvását, javítását. Ezeknek a munkálatoknak a költségeihez a helyi tanács is mindig hozzájárul. Az iskolaépületet az elmúlt években már sikerült rendbe tenni, ezt is szakaszosan, emeletenként, munkánként. Heinrich Mihály polgármester elmondta, hogy büszkeséggel tölti el, mikor akár külföldi, akár belföldi látogatók elismeréssel nyilatkoznak a község intézményeinek állapotáról, kinézetéről.

Idén az óvodaépület volt soron, ennek karbantartására csoportosítottak költségvetési pénzt. A munkák között szerepelt az ajtók és ablakok átfestése az első szinten, ahol már igen nagy szükség volt erre. Most éppen a szabadtéri játékok átfestése van folyamatban. Ezen kívül a szokásos „nagytakarítást” is elvégezték az óvoda és az iskola épületeiben, a fertőtlenítést, festést.

Közeli tervként szerepel egy új épület is az iskolában, egy nagyobb termet szeretnének felépíteni. Ez egyrészt az iskola díszterme lenne, de az egész falu számára is egy megfelelő tér az ünnepi események megtartásához, versenyek, kulturális előadások, koncertek, kiállítások megszervezéséhez. A multifunkcionális terem a fúvószenekar próbatermeként is működik majd. A mellékhelyiségek amúgy már készen vannak, ezeket még egy korábbi sportcsarnokprojekt kapcsán építették (végül is a mezőfényi sportcsarnok más úton épült meg, így ezek a mellékhelyiségek az új épület részei lesznek).

Fényi Lőrinc iskolaigazgató elmondta, hogy a mezőfényi intézmény nem küzd gyermek- vagy tanárhiánnyal, az oktatás minősége megítélése szerint pedig több, mint kielégítő. Négy óvodai csoport, négy alsós és négy felsős tagozat működik, tehát egy „teljes rend” osztály. Számokban kifejezve ez 195 gyermeket jelent összesen, ebből 139 az iskolás. A tendencia kiegyenlített, nem mutatkozik csökkenés: 18 diák fejezte be idén tanulmányait a fényi iskolában, 17 kisdiák kezdi el az évet, az óvodában szintén 18 kisgyermeket írattak be. Az intézmény pedagógusai mind szakképzettek, a román nyelv és irodalom szakos kollégájukon kívül pedig mind mezőfényi. Az önkormányzat azonban neki is biztosított szolgálati lakást, így ő is a faluban lakik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!