ERDON Helyi hírek

2011.08.16. 09:01

Mindennek van határa!

Több személyt átvert már Erdély különböző városaiban az a személy, aki németországi élelmiszeripari raktárakban elvégzendő munkára hirdetett meg jól fizető állást. Egyik olvasónk mások okulására írta meg a jól kitervelt átverés történetét, kérve, hogy akik még érintettek, vagy tudnak valamit ebben az ügyben, jelentkezzenek a rendőrségen.

Több személyt átvert már Erdély különböző városaiban az a személy, aki németországi élelmiszeripari raktárakban elvégzendő munkára hirdetett meg jól fizető állást. Egyik olvasónk mások okulására írta meg a jól kitervelt átverés történetét, kérve, hogy akik még érintettek, vagy tudnak valamit ebben az ügyben, jelentkezzenek a rendőrségen.

„2011. július 27-én a Bihari Napló 175. számában felfigyeltem egy hirdetesre, idézem: „Németországi cégcsoport élelmiszeripari raktármunkára férfi és női munkaerőt alkalmaz. Szállás biztosítva otthonos környezetben. Érdeklődni lehet a 0751–854–788-as telefonszámon naponta 10–16 óra között.”

Én kapva kaptam az alkalmon és felhívtam a számot, ahol is egy kedves úriember, Andras Mark a Kaufland marosvásárhelyi kirendeltségéről tájékoztatott bővebben a munkahelyről: fizetés 1800 euró férfiaknak, 1400 nőknek, Németországba, Düsseldorfba a Kaufland üzletláncnak a zöldség-gyümölcs részlegére. Megadott egy e-mail címet: kaufland.thomaswurtz.de@gmail.com, amire az önéletrajzokat várják.

Jól kitervelt átverés

Párommal együtt beküldtük az önéletrajzokat, majd egy hét elteltével behívtak Nagyváradra állásinterjúra. Megbeszéltünk egy találkozót a nagyváradi vonatállomás előtt, ahol többen is találkoztunk az illetővel, egy kb. 30–35 éves, 185 cm magas, 95–100 kg körüli, jól öltözött, szemüveges, rövid világosbarna hajú, kerek arcú személlyel, aki Andras Markként mutatkozott be.

Kezében az önéletrajzokkal kérdéseket tett fel az állásra jelentkező személyeknek, pl. hogy vannak-e káros szenvedélyei, ismeri-e a Kaufland üzletláncot stb. Majd azzal váltunk el, hogy azok a személyek, akik felvételt nyernek a munkára értesítve lesznek telefonon. Hétfőn, augusztus 8-án hívtak is, hogy megkaptuk az állást és ekkor tájékoztattak, hogy milyen iratokra lesz szükség. Kihangsúlyozta, hogy a betegbiztosítást kell mi csak fizessük 6 hónapra minimum 70.000 euróra, és felajánlotta, hogy ha máshol nem találunk, szerdán majd nála is kifizethetjük, mert a cégnek szerződése van egy müncheni biztosítóval, és így csak 75 euróba fog kerülni. Utánanéztünk több biztosítónál, de csak maximum 50.000 euróig lehetett biztosítani, így hát nyilvánvalóvá vált, hogy csak nála lehet kifizetni. Majd találkoztunk is személyesen szerdán délután, mert elmondása szerint külön a nagyváradiakért ide kellett utazzon Marosvásárhelyről, hogy összeszedje a dossziékat. A megbeszélt helyen már többen is voltak előttunk, akik ott helyben kifizették a biztosítást nála, amiről számlát adott és berakta a dossziéba a többi irat mellé, arra hivatkozva, hogy azt majd a dossziéval együtt a cégnél ellenőrzik az orvosi vizsga és a munkaszerződés aláírása után. Mi is ugyanúgy kifizettük jóhiszeműen, látván, hogy más is így tett, és azzal váltunk el, hogy szombat reggel 9 órakor lesz az indulás a nagyváradi vonatállomás elől az Atlassib busztársasággal. Csütörtökön délelőtt jött egy üzenet röviden, hogy át lettünk verve, ne csomagoljunk, mert nem megyünk sehova és köszöni szépen az együttműködést.

Ekkor rá kellett döbbenjünk, hogy egy nagyon jól kitervelt átverésben volt részünk, ezért is szeretnénk, ha megjelentetnék a sajtóban, hogy mással ez ne fordulhasson elő. Ugyanakkor arra szeretnénk kérni azokat, akiket még átvert ez a csaló vagy tud valamit ebben az ügyben, hogy jelentkezzenek a rendőrségen.” (Név és elérhetőség a szerkesztőségben.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!