ERDON Helyi hírek

2011.08.24. 17:36

Magyar állampolgár lett Tempfli József

Szerda délután a debreceni Régi Városháza polgármesteri irodájában Exc. Tempfli József kiérdemesült váradi római katolikus megyés püspök Kósa Lajos polgármester jelenlétében letette az állampolgársági esküt. Az erről szóló dokumentumot korábban Schmitt Pál magyarországi köztársasági elnök írta alá.

Szerda délután a debreceni Régi Városháza polgármesteri irodájában Exc. Tempfli József kiérdemesült váradi római katolikus megyés püspök Kósa Lajos polgármester jelenlétében letette az állampolgársági esküt. Az erről szóló dokumentumot korábban Schmitt Pál magyarországi köztársasági elnök írta alá.

 

Exc. Tempfli József kiérdemesült nagyváradi római katolikus megyés püspököt az RMDSZ Bihar megyei szervezetének honosításokkal foglalkozó irodájának két munkatársa is elkisérte Debrecenbe. A nyugalmazott főpásztor egy korondi padlóvázát ajándékozott a cívisváros polgármesterének, az önkormányzat honosításokkal is foglalkozó alkalmazottainak pedig néhány általa írt könyvet. A megható eskütéttelre helyi idő szerint délután 13 órakor került sor a Régi Városháza polgármesteri irodájában, élénk médiaérdeklődés közepette, egy külön a váradi főpap tiszteletére szervezett ünnepség keretében. A megjelenteket Kósa Lajos köszöntötte röviden. Arra hívta fel a figyelmet: a díszvendég a magyar állampolgárság megszerzése érdekében 2011. április 15-én kérelmezte az egyszerűsített honosítási eljárást a debreceni Okmányirodánál, melynek során igazolta magyar nyelvtudását, illetve azt, hogy egykor magyar állampolgár volt, „de ez mindannyiunk számára közismert, hiszen a határ közeli Csanáloson született, és közel húsz esztendőig magyar nyelvű püspöke volt a nagyváradi katolikus egyházmegyének”. Az elhangzottakhoz Tempfli József annyit fűzött hozzá: ő volt a 81. püspök, és az akkori korok szokása szerint a nyolcvan elődje mind báró, gróf vagy egyéb előkelő származású volt, ő tehát az első, aki egykori parasztfiúként került ebbe a magas tisztségbe. Az ünnepélyes eskütéttel után- melynek mondatait Tempfli József a meghatódottságtól néha remegő hangon ismételte Kósa Lajos után, miközben könny csilogott a szemében- a Himnusz csendült fel.

Különösen fontos

A protokolláris rész tulajdonképpen ennyit tartott, ezután a kiérdemesült püspök az újságírók kérdéseire válaszolt. Hangsúlyozta: amikor Magyarországról beszélt, mindig is azt a kifejezést használta, hogy anyaország. Ugyanakkor az általa kivételesen kedvelt Mécs László költő azon gondolatát idézte: „Én magyarságom soha nem tagadtam, de soha nem is kérkedtem vele, nem pávatoll: egy mártír-pillanatban csak a bőrömmel együtt jönne le.” Felidézte azokat az időket is, amikor gyermekként átélte, hogy Észak-Erdélyt visszacsatolták Magyarországhoz. Beszélt arról is, amikor a román vezetésű Várad díszpolgárává választották, dacára annak, hogy magyar és katolikus. Úgy fogalmazott: bár az egész világot „bekoborolta”, 117 nemzetközi kitüntetést kapott és 91 településnek a díszpolgára, számára mégis különösen fontos a magyar állampolgárság, jobban megérintette a lelkét, mert ezt személyesen átélhette még az életében, a kitüntetések viszont inkább tárgyi emlékek.

Az erdon.ro érdeklődésére válaszolva Kósa Lajos polgármester elmondta: eddig több ezren tették le Debrecenben az állampolgársági esküt. Külön öröm számukra, hogy Tempfli József szintén náluk tette le az esküt, Tőkés László EP-alelnök pedig náluk kezdeményezte ezt. „Nagyon fontos nekünk az államhatárokon átívelő, jogi értelemben vett nemzetegyesítés, jelképesen is, mert ez senki ellen nem irányul, ellenben önmagunkért való. Ugyanúgy támogattuk a szomszédos államoknak, Szlovákiának, Romániának, Szerbiának a kettős állampolgárság bevezetésére vonatkozó intézkedéseit, mint a saját magunkét is, hiszen ez nem okoz köztünk problémát, nem is beszélve arról, hogy milyen rég élünk ugyanabban a hazában. Igazából ez egy olyan ügy, ami szerintem segítheti azt, hogy a különböző nemzetcsoportok közelebb kerüljenek egymáshoz, jogi értelemben és ugyanakkor egymást kölcsönösen tiszteletben tartva a békés együttélést is megvalósítsák”, közölte az elöljáró.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!