ERDON Helyi hírek

2011.08.25. 12:25

Leváltották az alprefektust

Nagyvárad - Leváltották tisztségéből Cristian Vasile Bitea-t, Bihar megye alprefektusát. Az utódja egyelőre nem ismert, de hamarosan, akár már a jövő heti kormányülésen döntés születhet erről.

Nagyvárad - Leváltották tisztségéből Cristian Vasile Bitea-t, Bihar megye alprefektusát. Az utódja egyelőre nem ismert, de hamarosan, akár már a jövő heti kormányülésen döntés születhet erről.

 

 

Az e heti kormányülés után kibocsátott hivatalos közlemény úgy fogalmaz: a kabinet elfogadta azt a határozatot, melynek értelmében Cristian Vasile Bitea Bihar megyei alprefektus esetében alkalmazzák a magas funkciót betöltő közalkalmazottakra érvényes mobilitás-előirást, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy az alprefektusi tisztségből a kormányfelügyelői közfunkcióba helyezik át.

Cristian Bitea annak idején Vasile Blaga bel- és közigazgatásügyi miniszter tanácsosa volt és a Demokrata Liberális Párt (PDL) Bihar megyei szervezetének ifjúsági tagozatát is vezette. 2002-től kezdve több közfunciót is betöltött: volt például a Közalkalmazottak Országos Ügynökségének kezdő szakértője és a Közintézmények Ellenőrző Igazgatóságának tanácsnoka is. 2008-ban elvégezte az Országos Közigazgatási Intézet tanfolyamait, vagyis magas rangú köztisztségviselő lett belőle. Mindez lehetővé tette számára, hogy 2008 novemberében kinevezzék Ialomița megye alprefektusává, mely posztot 2010 májusáig töltötte be, amikor az Országos Közigazgatási Intézet főtitkára lett.

 

Nem indokolta

 

Idén júliusban Bitea azzal vádolta meg Gavrilă Ghilea kormánybiztost: megtiltotta neki, hogy belépjen az intézménybe, és megváltoztatta a munkaköri leírását. A prefektus viszont azt állította: nem a helyettesének, hanem annak a fiatal nőnek tiltotta meg a bemenést, aki „egyfajta titkárnőként”, törvényes munkaszerződés megkötése nélkül dolgozott az alprefektusnak. Érdekességként megemlítjük: Critian Bitea és Gavrilă Ghilea egyaránt a PDL-ből érkezett a közigazgatásba: előbbi a párt megyei ifjúsági szervezetének elnöke, utóbbi pedig a megyei szervezet második alelnöke volt.

Csütörtökön Florin Ardelean, a Bihar Megyei Prefektúra szóvívője azt nyilatkozta az erdon.ro-nak: várják, hogy a kormányrendelet a Hivatalos Közlönyben is megjelenjen, a kormány pedig a közeljövőben, akár már a jövő hét szerdai ülésén is kinevezhet egy új alprefektust. Hozzátette: Cristian Bitea felmentését nem indokolta meg Bukarest.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!