ERDON Helyi hírek

2011.08.18. 16:26

Lesz magyar napközis csoport

Az ígéretek szerint indul magyar napközis csoport a nagykárolyi 6-os Számú Óvodában, amennyiben lesz elég jelentkező. Szeptember 1-ig lehet a kicsiket beíratni az új napközibe.

Az ígéretek szerint indul magyar napközis csoport a nagykárolyi 6-os Számú Óvodában, amennyiben lesz elég jelentkező. Szeptember 1-ig lehet a kicsiket beíratni az új napközibe.

 

 

Nemrégiben adtunk hírt róla, hogy a nagykárolyi 6-os Számú Óvoda (mely a régi gyermekkórház épületében működik) új, napközis rendszerben működő csoportokat indít a szeptemberben kezdődő tanévtől, mivel a városban igen nagy az igény az ilyen típusú iskola előtti oktatásra. A 6-os óvoda, mely amúgy az 1-es Számú Általános Iskola alintézménye, a napközihez szükséges felszerelések beszerzéséhez segítséget kért a Nagykárolyi Helyi Tanácstól. A kérvényezési procedúra során derült ki, hogy az óvoda vezetősége csak román és német nyelvű csoportokat indítana, magyart nem.

Csajkos Szabolcs helyi tanácsos, a kulturális és tanügyi szakbizottság tagja elmondta, hogy Varga Sidonia, a 6-os Számú Óvoda igazgatónője érdemben nem tudta megindokolni, hogy miért nem kérvényezték a magyar tannyelvű napközis csoport beindítását is. Furcsa ugyanakkor, hogy az eddig beiratkozott gyermekek közül a szülők 14-et szeretnének román csoportba, 9-et német csoportba, míg 6-at magyar csoportba küldeni, míg 4 kérvényen nincs pontosítva, hogy milyen tannyelvű csoportra gondolnak. Az intézmény tehát bevette a magyar napközis csoportra vonatkozó kérvényeket is.

Varga Sidonia a szerdai tanácsülést megelőző egyeztetés során megígérte, hogy a magyar csoportot is elindítják ősztől, amennyiben lesz elég jelentkező. A polgármesteri hivatal és a helyi tanács magyar tagjai ezúton is szeretnék felhívni az érintett szülők figyelmét, hogy lehet magyar napközis csoportba jelentkezni a 6-os óvodában, sőt bátorítanák is őket, hogy használják ki a lehetőséget. Arra is felhívnák a figyelmet, hogy a gyermek beíratása során figyeljenek oda arra, hogy meghatározzák a tannyelvet. Amennyiben bárki bármilyen rendellenességet tapasztal, vagy olyan választ kapna, hogy nem indul magyar csoport, azt kérik, hogy jelezze ezt a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal 1-es számú termében.

A helyi tanács amúgy egyöntetűen megszavazta a támogatást az ígéret fényében, 35 109 lejt szántak erre a költségvetés tanügy számára elkülönített részéből. A pénzt a napközis rendszer működtetéséhez szükséges felszerelésekre költik majd el: ágyneműt, edényeket, hűtőszekrényt, gáztűzhelyet, mosó- és mosogatógépet, bútorokat vesznek belőle. Szerdai ülésén a helyi tanács két további, óvodákra vonatkozó határozatot is hozott. 13 500 lejt szánnak a 3-as Számú Óvoda öntözőberendezésének kiépítésére, valamint jóváhagyták a világbanki támogatással megvalósulni látszó új napközi tervét, mely a kastélykertben épülne meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!