ERDON Helyi hírek

2011.08.05. 09:21

Jut eszembe

Mostanában mind többször jut eszembe egy eseménysor, mely valamikor régebben történt Kolozsváron. De az akkor elhangozottak, ma is érvényesek. Sőt. Kolozsváron felépült a Román Fejlesztési Bank (BRD) modern épülete. Abban az időben távolról sem volt annyi bankház Kolozsváron, mint napjainkban. Ezért érthető volt az ünnepélyes megnyitó, melyre a gazdasági elit mellett, meghívtak világi és egyházi vezetőket is.

A válogatott társaság a földszinti nagyteremben foglalt helyet, ahol az ünnepélyes ceremónia zajlott, melyen volt egy olyan felszólaló, akinek beszédét elfelejteni nem nagyon lehet.

Ha jól emlékszem a BRD Bukaresti vezérigazgatója volt. Azt fejtegetve, hogy az újonnan alakult bank pénzpolitikája mennyire vállalkozó barát. Többek között ezt azzal is alátámasztva, hogy akik hozzájuk fordulnak azok, nem fogják tapasztalni azt a Romániában is felvett szokást, hogy az illetőtől minél több bizonyítékot kérjenek. Ha azokat benyújtotta, még kérjenek más adatokat is, húzván ezzel a hitelezés megadását mindaddig, míg az illető beleunva a dolgok menetébe, abbahagyja a pénz kérelmezését, melyre szüksége lenne.

Mostanában látván az egészségbiztosító naponta megnyilvánuló hasonló magatartását, nem is csodálkozom ezen. Hiszen ez már hazánkban is meghonosodott szokás, melynek eredménye, a beteg emberek, nem juthatnak hozzá azokhoz a kedvezményekhez, melyekre évtizedekkel ezelőtt az alapokat saját fizetésükből kifizettek, és az akkori állami szervek levonták. Teremtvén egy olyan egészségügyet szolgáló alapot, mely mégis csak valamilyen biztosítékot jelenthetett betegség esetén.

Sokszor hangoztatják, a kórházak ráfizetésesek. Ha ez tényleg így van, akkor nézzék meg a mostanában csak Kolozsváron hány magánkórház nyílt meg. És kinek a pénzéből? Mert ezekben állami pénz nincsen. Ezt mindazok az orvosok adták össze, akik az állami kórházban elérhetetlenek a betegek számára. De magánrendelőikben fülig húzott szájjal fogadják a hozzájuk fordulókat, akik készpénzzel kénytelenek fizetni, mert a magán betegápolásban ígérgetés csak egyirányú lehet.

Látván a ragyogó új kórházakat, amelyeknek volt és van annyi anyagi alapjuk, hogy a méreg drága modern orvosi felszerelést megvegyenek, hiszen áraik alapján van rá pénzük vagy hitelük. Normális, a mindent megtakarítani akaró állami szektor tulajdonképpen ezt a folyamatot gyorsítja fel. A beteg ember, amint azt valamikor egy orvos mondta: „eladja feje alól a párnát is ahhoz, hogy kifizesse az orvosi ellátást.”

Akkor a ma betege, aki valamikor kifizette a beteg biztosítást, most mit is tegyen? A legészszerűbb, ha eltűnik az élők sorából. Hagy maga után háziorvosának négy pontot, amit az egészségbiztosítótól kap meg. Pontosan a kétszeresét annak, amit háziorvosa kap érette, ha egy betegségből kigyógyítja.

Ez a hazai betegsegélyezés modern formája?

Az sem lehet véletlen, hogy a hivatalban levő egészségügyi miniszter lemondott. Szerintem egy gerinces ember bizonyos helyzetekben, melyért ő felel, így tesz. Egyébként hazánkban az utóbbi két évtizedben, ebben a tisztségben volt a legnagyobb fluktuáció.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!