ERDON Helyi hírek

2011.08.08. 07:54

Hatodik Kálmándi Fúvóstalálkozó

 Tegnap délután zajlott az immár hatodik alkalommal megrendezett regionális fúvóstalálkozó Kálmándon, az ünnepi seregszemlén a környék fúvósai szórakoztatták az érdeklődőket.

 Tegnap délután zajlott az immár hatodik alkalommal megrendezett regionális fúvóstalálkozó Kálmándon, az ünnepi seregszemlén a környék fúvósai szórakoztatták az érdeklődőket.

 

„A fúvószene nálunk végigkíséri az életet” - mondta Schlakter Ferenc, Kálmánd polgármestere - „megszólal hagyományos eseményeinken, megszólal a mulatozások alkalmával, és megszólal a temetésen is, kifejezi az örömet, kifejezi a bánatot is.” Fontos összetevője hát lokális kultúránknak a fúvóshangszerek hangja. Ezért is találták ki a szóban forgó eseményt Kálmánd elöljárói: hogy legyen egy alkalom, amikor a megye híres és valóban kedvelt fúvósai összejönnek egy helyen, egy fesztivál keretében. Ez a kálmándi falunap tulajdonképpen, nyilatkozta Schlakter Ferenc. A polgármester úr szerint a település ünnepe az itteni emberekről, az itteni kultúráról kell, hogy szóljon, nem pedig a sztárokról. Jobb útnak tartja ezt, hogy az igen kedvelt fúvószenének biztosítsanak egy majálisi hangulatú fórumot, mintsem nagy költségvetési összegeket áldozzanak híres fellépőkre.

Nagy tradíciója van a német népzenében a fúvósoknak, ezt vitték és viszik tovább sváb falvaink együttesei. Hajdanában természetes volt, hogy a lakodalmi és temetési „marsokat” is a „rezesbandák” fújták (ez a hagyomány újjáéledni látszik), a népi dalokon kívül a szertartások zenéjét is ők adták, nemritkán egyházzenét is, a szentmise keretében. A hagyományos népi és ceremoniális dallamokhoz hozzátevődtek a katonazenekarok indulói, a New Orleans nevével fémjelzett ősdzsessz, a dixieland és a ragtime, majd a kilencvenes években divatba jött balkáni ritmusok és melódiák, lásd a szerb Goran Bregovic világsikerét. Ezek közül szinte mindegyik fajta zene felcsendült Kálmándon, de azért a hangsúly a klasszikus német darabokon volt, sok-sok mars, polka, valcer és fox ütemére tapsolhatott az érdeklődő és jókedvű közönség.

Összegyűltek tehát vasárnap délután a környék fúvósai Kálmándon, az esemény kevéssel 15 óra után vette kezdetét a helyi iskola udvarán. Sorban bevonult a három résztvevő zenekar: a kaplonyi és mezőpetri egyesített fúvósok, a mezőfényi, csanálosi és csomaközi egyesített fúvósok és a házigazda Kalmander Harmony. Sütő Imre alpolgármester köszöntötte a közönséget és a zenészeket, majd mindegyik zenekar mintegy negyven percben örvendeztette meg a közönséget repertoárjának egy-egy szeletével. A fúvósok után a helyi Black Force könnyűzenével oldotta a hangulatot, egykor ők is a Kalmander Harmony tagjai voltak. Az esemény szokás szerint utcabállal zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!