ERDON Helyi hírek

2011.08.16. 15:03

Elindulhat a vidéki turizmus

Túrterebesen látogatóház és egy 15 km hosszú tanösvény fogja várni mindazokat, akik kíváncsiak a Túr mente természeti értékeire.

Túrterebesen látogatóház és egy 15 km hosszú tanösvény fogja várni mindazokat, akik kíváncsiak a Túr mente természeti értékeire.

 

A túrterebesi Green Stream-Val Verde Alapítvány a fehérgyarmati Szivárvány Közalapítvánnyal közösen elindította a Hidro-Forest elnevezésű határon átnyúló projektet, melynek nyitókonferenciáját hétfőn tartották. A projektet célja az Eco-Na-Túr és Fehérgyarmat kistérségek természeti értékeinek bemutatása, és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra létrehozása, tájékoztatott Molnár Péter projektvezető. A természeti és földrajzi értelemben is összekapcsolódó két kistérség természeti erőforrásainak megújuló módon történő felhasználásához a határ két oldalán a táj-és vízgazdálkodás mellett ugyanolyan fontos a környezeti nevelést, a környezettudatos turizmust előmozdítása is.

Látogatóház, tanösvény

Túrterebesen a Túr közelében épül meg az információs központnak és látogatóháznak otthont adó tornácos rönkház. Az épületben legkorszerűbb technikai eszközökkel felszerelt előadóterem valamint makettekkel és a természet hangjaival színesített kiállítótermek lesznek. A látogatóházhoz kerékpár tároló és kölcsönző is tartozik majd, így biztosítva a tanösvény kerékpáros felfedezését. A mocsári, erdei, gyepi és vízi élőhelyeket bemutató tanösvény Túrterebesről, a Túr partjáról indulva érinti a Kishegyi szőlőhegy kilátópontját a Holt-Túrt és a Drótos holtágat. Tájékoztató pontok, pihenőhelyek és magasles segítik majd elő a tanösvény megismerését. Ezzel egy időben a tükörprojekt keretében Fehérgyarmat történelmi belvárosában is megépül egy látogatóház, melynek két szintjén előadóterem és a víz valamint a galériaerdő, mint élettér és energia interaktív kiállítását alakítják ki, tudatta Molnár Péter projektvezető. Emellett a Szamos mentén is kialakítanak egy tanösvényt tájékoztató pontokkal és pihenőhelyekkel. A projektmenedzser kihangsúlyozta, a schengeni csatlakozást követően, a határ két oldalán elhelyezkedő térségek között közvetlen kapcsolat alakulhat ki közös turistautak, bicikliutak kialakításával.

Kistérségi turistaút

Koczán Levente, Túrterebes polgármestere kihangsúlyozta, a jövő év végére elkészülő látogatóház lehetőséget ad majd a rendszeres táborozásra és vendéglátásra, az oktatás pedig a szatmárnémeti EKE szakembereinek irányításával fog történni.„Fontosnak tartjuk, hogy az Eco-Na-Túr kistérségi társulás többi településének is segítséget nyújtsunk hasonló pályázatok elkészítésében, hogy a térségünkbe látogató turistáknak több települést érintő, változatosabb csomagot tudjunk kínálni, melynek keretében a természetben tett kirándulások mellett a települések műemlékeit, történelmi nevezetességeit is megtekinthetik, vagy éppen horgászhatnak a közeli horgásztavakon”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!