ERDON Helyi hírek

2011.08.03. 15:22

Beszélgetés kismamákkal

A szoptatással kapcslatos gondokról, tévhitekről tudhattak meg többet a kismamák a Bunyitai Ligetben megszervezett kötetlen beszélgetésen.

A szoptatással kapcslatos gondokról, tévhitekről tudhattak meg többet a kismamák a Bunyitai Ligetben megszervezett kötetlen beszélgetésen.

 

Szabadtéri beszélgetést szervezetek kedden a La Leche Liga váradi tagjai a Szoptatás Nemzetközi Hete alkalmából. Mintegy ötvenen gyűltek össze a Bunyitai ligetben, legnagyobbrészt anyukák és babák. Az eseményre dr. Laczikó Szidónia nőgyógyászt, dr. Marcu Lavinia neonatológust, valamint dr. Lévai Mihaela pszichológust hívták meg.

 

Csoportok

 

Amint a liga két nagyváradi képviselőjétől, Bruncsák Annától és Kovács Katalintól megtudtuk, második alkalommal szerveztek összejövetelt a Szoptatás Nemzetközi Hete alkalmából. Az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére immár 170 országban rendez különféle programokat ilyenkor a Szoptatástámogató Szervezetek Világszövetsége, melynek a La Leche Liga is tagja.

A keddi, váradi rendezvényen csoportokra oszlottak a résztvevők, attól függően, hogy a szülés előtti periódusról, a szülés utáni első napokról, vagy a csecsemőszoptatással kapcsolatban felmerülő gondokról szerettek volna többet megtudni. Az Egészségügyi Világszervezet azt ajánlja, hogy a csecsemők az első hat hónapban kizárólag anyatejet kapjanak, s a szoptatás a későbbiekben is folytatódjon, akár két éves koron túl is.

 

Tévhitek

 

Sajnos még mindig sok a tévhit a szoptatással kapcsolatban, s az általános tapasztalat az, hogy maguk az orvosok is felkészületlenek ebben a témában és nemegyszer helytelen tanácsot adnak a kismamának, tudtuk meg a Le Leche nagyváradi képviselőitől. Tény, hogy a szülést követő időszak nagyon nehéz, főleg, ha a kismamának nincs kihez tanácsért fordulnia. Ezen szeretne változtatni a la La Leche Liga, amelynek tagjai minden hónap utolsó keddjén, délelőtt 10 órától, a Kanonok sor 13. sz. alatti teremben találkoznak. Mint megtudtuk, egyre nagyobb az igény ezekre a találkozásokra, hiszen míg az első két évben mintegy 15 tagjuk volt, most már mintegy negyvenen gyűlnek össze rendszeresen.

 

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!