ERDON Helyi hírek

2011.07.10. 14:09

Véget ért a VIII. Partiumi Írótábor

Nagyvárad - Szombat délben véget az idén immár nyolcadik alkalommal megszervezett Partiumi Magyar Írótábor. Előadások hangzottak el és a rendezvény idei díját is kiosztották, dr. Ködöböcz Gábornak.

Nagyvárad - Szombat délben véget az idén immár nyolcadik alkalommal megszervezett Partiumi Magyar Írótábor. Előadások hangzottak el és a rendezvény idei díját is kiosztották, dr. Ködöböcz Gábornak.

 

 

Az idén VIII. alkalommal szervezte meg az irodalmi találkozót a Partiumi Írótábor Egyesület, a Partiumi Magyar Művelődési Céh és a Pro Universitate Partium Alapítvány, a helyszín ezúttal is a váradi Góbé csárda volt. A szombati zárónapon megjelenteket Barabás Zoltán költő köszöntötte főszervezői minőségében, majd Tőkés László volt református püspök, az Európai Parlament alelnöke tartott előadást Jövőképünk koordinátái címmel. Értekezésében magyar sorskérdéseink illusztrációjaképpen történelmi időutazást tett egészen Dózsa Györgyig, illetve Mohácsig visszamenőleg és felvázolta azt a kiutat, mely döntő lehet felemelkedésünk és talpraállásunk szempontjából, kiemelve az ige irodalmának a jövőformálás szempontjából játszott szerepét.

Mezey Katalin költőnő, a Tokaji Írótábor kuratóriumának elnöke a Karácsony Sándor életművéről szóló sorozat legutóbb megjelent két kötetét ismertette, Csép Sándor televíziós személyiség, az Áldás Népesség Mozgalom elnöke pedig a média és a demográfiai helyzet összefüggéseiről szólt, azon meggyőződésének adva hangot, hogy első lépésként a témát közbeszéddé kell tenni. Az összejövetel mintegy megkoronázásaképpen dr. Ködöböcz Gábor egri irodalomtörténész, egyetemi tanát átvehette a Partiumi Írótábor idei díját, az egyetemes magyar kultúráért végzett, és önazonosságunk megőrzése érdekében kifejtett tevékenységéért.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!