ERDON Helyi hírek

2011.07.04. 10:07

Várnapok: ír zene és magyar duda

Nagyvárad - Vasárnap este befejeződtek a nagyváradi önkormányzat által hetedik alkalommal megszervezett Várnapok. Ismét bemutatót tartottak a szászmeggyesi lovagok és különböző koncertek is voltak.

Nagyvárad - Vasárnap este befejeződtek a nagyváradi önkormányzat által hetedik alkalommal megszervezett Várnapok. Ismét bemutatót tartottak a szászmeggyesi lovagok és különböző koncertek is voltak.

 

 

Úgy ért véget, ahogy elkezdődött a Nagyváradi Önkormányzat által hetedik alkalommal, ezúttal európai uniós támogatással is megszervezett Várnapok ünnepségsorozat: esővel és koncertekkel. Vasárnap koraeste a szombaton sátrat vert szászmeggyesi lovagok fegyverarzenálja váltotta ki a legnagyobb érdeklődést, a meghívottak később amatőr színészként is bizonyítottak: egy olyan koraközépkori előadást mutattak be, melyből a jelenlevők azt a tanulságot vonhatták le, hogy az embernek harmóniában kell élnie a természettel. Korábban néhány méterrel odébb profi színjátszók is felléptek, korhű jelmezekbe öltözve. Amíg a nagyszínpadon a 9 óra után fellépő Blackbeers és Taxi együttesek próbáltak, a váradi Ad Hoc zenekar két tagjával kiegészült debreceni Bordó Sárkány Régizene Rend formáció produkált fergeteges hangulatot az időnként eleredő eső elől védelmet nyújtó egyik védett zúgban. Dickmann Roland (középkori duda, középkori síp, blockflöte, ír furulya, ének), Éles Gergő Péter (középkori duda, magyar duda, moldvai furulya), László Attila (tekerő, szimfónia), Simándi László (kétfenekű dob, csörgők) és Szlama László (koboz, citera) többek közt egy 14. századi provanszál dallal, 16-17. századi magyar táncokkal, 16-17. századi hajdú táncokkal, 16. századi német táncdallammal és 13. századi spanyol szenténekekkel váltották ki hallgatóságuk elismerését.

 

Ír zene

 

Akiket nem érdekeltek az erődítmény leszűkített belterületén zajló kulturális események, a keleti kapuhoz közeli kinti részen álltak sorba a kürtös kalácsosnál vagy a sörsátrak valamelyikénél kihelyezett padoknál foglaltak helyet. Utóbbit a színpad közelében nem lehetett megtenni, így amikor éppen nem szemerkélt az eső, többen a domboldalon heveredtek le.

A poprock koncertek sorát a helyi Blackbeers együttes nyitotta. Bár a frontember, Peter Moynahan énekes váradi származású, a tradicionális ír zenét játszó banda néhány évvel ezelőtt lépett fel legutóbb a Körös parti városban, s azóta az alapítót kivéve a régi tagok kicserélődtek. Az „ír” zenészek és az őket követő, szintén megújult bukaresti Taxi együttes mindent megtettek annak érdekében, hogy felforrósítsák a hangulatot, így nem rajtuk múlott, hogy a színpad előtti védőkorlát mögötti esernyőrengetegben könnyen lehetett találni szabad utat. Jövőre talán az időjárás is kegyesebb lesz, így a szórakozás valóban felhőtlen tud majd lenni.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!