ERDON Helyi hírek

2011.07.29. 12:54

Újra itt a romániai MASH tábor

Ötven új és öt visszatérő egyetemi hallgató vesz részt az augusztus 1-8 között megrendezésre kerülő XVI. Mash táborban.

Ötven új és öt visszatérő egyetemi hallgató vesz részt az augusztus 1-8 között megrendezésre kerülő XVI. Mash táborban.

 

A Sartiss Egyesület és további hét szervezet szervezésében megrendezendő MASH tábor helyszíne a Nyugyati Szigethegység, ezen belül Pádis lesz. Az egész országból érkező résztvevők itt megtanulhatják majd a speciális életmentés néhány alapfogását, mondta az esemény beharangozása érdekében tartott sajtótájékoztatón dr. Hadrian Borcea a SMURD Bihar megyei sürgősségi mentőszolgálat vezetője, aki a tábor szakmai vezetpje is egyben. Borcea elmondta, hogy ötven egyetemista vesz részt táborban, akiket kiegészít öt hallgató, akik valamely tevékenységük alapján jutalmaztak azzal, hogy részt vegyenek a táborban, illetve további tizenkét egyetesmista is ott lesz, akik a szervezésben fognak segédkezni. A tábort tizenötfős szakmai stáb fogja irányítani. Dr. Hadrian Borcea hangsúlyozta, hogy a táborban ugyan elméleti és gyakorlati oktatás egyaránt lesz, a hangsúly azonban a gyakorlatra fog esni, a résztvevők a hegyi mentés eljárásait, módszertanának alapjait fogják tudni elsajátítani. „Nem azt fogjuk megismételni, amit az egyetem padjaiban hallottak, új gondolatokkal fognak találkozni”, - fogadkozott Borcea.

 

Túra is lesz

 

Lucian Nistor a Salvamont Salvaspeo hegyi- és barlangi mentőszolgálat munkatársa kifejezte reményét, hogy ez a tábor ösztönzést is fog jelenteni az orvostanhallgatóknak arra, hogy a jövőben a hegyi mentésben tevékenykedjenek. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy ez a tábor a legnagyobb ilyen jellegű egészségügyi tábor Romániában, noha hasonló jellegű táborok működnek még az országban.

Hadrian Borcea hozzátette, hogy a korábbi évek igényeiből kiindulva mostani Mash táborban két túrát is beiktatnak a programba, hogy a résztvevők megismerjék a terepet. Újságírói kérdésre válaszolva az orvos kifejtette, hogy az eddigi tizenöt táborban közel hatszáz egyetemista vett részt, akik közül az évek során harmincöten lettek hegyi mentőorvosok.

 

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!