ERDON Helyi hírek

2011.07.25. 13:10

Tömeges trichinellózis fertőzés Aranyosmeggyesen

Vasárnap huszonegy személyt szállítottak be a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházba thrichinellózis gyanús tünetekkel. A betegeket — tizenhárom felnőtt és nyolc gyermek — azonnal intenzív, terápiás eljárás alá vetették, majd értesítették a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóságot (DSP) és a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóságot (DSV-SM), ahogy ez az előírásokban szerepel – áll a kórháztól kapott írásos tájékoztatóban.

A Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság járványügyi szakértői az esetek kivizsgálása közben állapították meg, hogy a fertőzési góc az aranyosmeggyesi roma közösség, ahol körülbelül ötvenöt személy fogyasztott mintegy tíz nappal ezelőtt a fertőzött és le nem ellenőrzött disznóhúsból. A betegeket jelenleg a kórház két belgyógyászati osztályán, a gyermekosztályon és a járványosztályon kezelik.

A betegek lázra, általános gyengeségérzetre, szemhéji ödémára, hányingerre és hányásra panaszkodva érkeztek meg a kórházba. Együttesen ezek a tipikus tünetei a trichinellózis fertőzésnek. A tüneteik alapján könnyű és közepes lefolyású betegségre számíthattak, akkor is, ha azonnal megkezdték a speciális, ilyen esetekben alkalmazandó kezelést. Még vasárnap vérmintát vettek tőlük, amely a szükséges antigén tesztekkel együtt egyértelműen megerősített a beszállításukkor felállított diagnózist – tudtuk meg dr. Dragos Guran Dorinától és dr. Tamas Lidiatól, akik járványügyi szakemberek.

 

Korábbi esetek

 

Szatmár megyében minden évben előfordul, akár többször is, tömeges fertőzés. Legutóbb január 27-én került kórházba tizenegy személy, akik szintén fertőzött disznóhús miatt betegedtek meg. Akkor a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vizsgálatai is megerősítették ezt. Ők január 24-én 150 kilogramnyi fertőzött húst le is foglaltak. Szintén januárban, de egy évvel korábban, kakszentmártonban volt tömeges fertőzés, amely során tizenhárman betegedtek meg, de a mostani esethez hasonlóan, jóval többen fogyasztottak a fertőzött húsból.

 

Tünetek

A Trichinella spiralis élősködő fonálféreg lárvája a fertőzött disznóhús révén kerül az emberi szervezetbe. A fertőzött hús fogyasztása után az elfogyasztott lárvák mennyiségével arányos súlyosságú gyomor-bélrendszeri gyulladás alakul ki, mely hasmenés, hányinger, hányás, hasi fájdalom formájában jelentkezik a fogyasztást követő 2-28 napon (leggyakrabban 7-10 napon) belül. Amikor a lárvák a véráramba jutnak, gyakran akár 39-40 °C fokos láz, izom- és ízületi fájdalmak, nagyfokú szemhéjduzzanat, nehézlégzés, idegrendszeri tünetek, a szívizomkárosodás alakulhat ki.

 

Ha a lárvák az emberi izomzatban nyugvó állapotba kerülnek, a láz megszűnik, az izompanaszok enyhülhetnek, többnyire csak izomgyengeség, fáradtságérzés marad fenn hosszú ideig. Emberről emberre a fertőzés nem terjed. A betegség súlyossága miatt időben történő felismerése és kezelése fontos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!