ERDON Helyi hírek

2011.07.27. 07:54

Ráfizetéses de kötelező

Ilyés Gyula polgármester szerint a szelektív hulladékgyűjtés ráfizetéssel működik, de muszáj bevezetni a szemét csökkentése érdekében.

Ilyés Gyula polgármester szerint a szelektív hulladékgyűjtés ráfizetéssel működik, de muszáj bevezetni a szemét csökkentése érdekében.

 

A másfél évig húzódó vita után végül a Szatmárnémeti tanács megszavazta a szelektív hulladékgyűjtő pontok kialakítását a városban oly módon, hogy külön konténerekbe gyűjtik majd a száraz újrahasznosítható és a nedves háztartási hulladékot. A kétféle szemetet a szamosdobi hulladéklerakóba szállítják, ahol a száraz hulladékot különválogatják az értékesítés céljából. A hulladékgyűjtő pontokat a köztisztasági vállalat alakítja ki. Amint Ilyés Gyula polgármester elmondta, már megrendelték a konténereket és egyéb tartozékokat, így hamarosan elkezdhetik a pontok kialakítását a 16-os lakónegyedben, oly módon hogy remélhetőleg az év végéig a megyeközpont egész területén, közel 300 ponton ki lesznek alakítva az új típusú szemétgyűjtők.

Plusz teher

Az év elején már kihelyeztek színes szelektív tárolókat a város különböző pontjaira, ahonnan a köztisztasági vállalat rendszeresen elszállítja a begyűjtött műanyagot, papírt és üveget. A polgármester hozzátette, tudomása szerint a pillepalackot összepréseli a cég, azonban jelenleg nincs piaca a szelektív hulladékok értékesítésének. Azok begyűjtése a köztisztasági vállalatnak plusz terhet jelent, amiből nincs nyeresége, legjobb esetben vissza tudja nyerni a rá fordított költséget, azonban a törvény kötelezi a vállalatot és az önkormányzatot a szelektív hulladékgyűjtésre a szemét mennyiségének csökkentése érdekében, ez az egész országban így működik.

 

Hosszú távú gond

 

Amint Ilyés Gyula polgármester elmondta, a megyeközpontban található harang alakú szelektív konténerek továbbra is a helyükön maradnak, de azok kevés pontra vannak kihelyezve, útkereszteződésekbe, parkolókba, és elsősorban nevelő célt szolgálnak. Mivel a különböző típusú hulladékot összekeverik a lakosok, emiatt a köztisztasági vállalatnak utólag mindenképp külön kell válogatnia a szemetet. Ezeket a színes konténereket az országos szinten működő Eco-Rom Ambalaje Részvénytársaság ingyen bocsátotta a város rendelkezésére, melynek költségeit a csomagolóanyagot gyártó vállalatok által fizetett zöld adóból fedezi. Ebből az adóból azonban a hulladék értékesítésének költségeihez is hozzá kellene járulnia az Eco-Romnak, ami Szatmárnémetiben elmaradt. Kérdéses, hogy akkor hova folyik az a bizonyos zöld adó, mondta el a polgármester, kihangsúlyozva, hogy a hulladékok újrahasznosítása mindenütt a világon ráfizetéssel működik, a szemét elhelyezésének legolcsóbb módja még mindig a Szamosdobon is kialakított ökológikus hulladéktározó. A gondot az jelenti, hogy egyelőre nincs jó háttéripara a kiszelektált hulladék újrahasznosításának. A jövőben a városnak még meg kell oldania az építkezési törmelékek és a vasbeton hulladékok hasznosítását, és elhelyezését is, ami sok gondot fog okozni a városvezetésnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!