ERDON Helyi hírek

2011.07.31. 15:03

Partiumi tehetségeket válogattak

Nagyvárad - Ilyen még nem volt címmel magyar nóta-, operett- és népdalvetélkedőt hirdetett a Magyar Rendezvényirodák Országos Egyesületének szegedi irodája. A partiumi elődöntő szombat délelőtt zajlott.

Nagyvárad - Ilyen még nem volt címmel magyar nóta-, operett- és népdalvetélkedőt hirdetett a Magyar Rendezvényirodák Országos Egyesületének szegedi irodája. A partiumi elődöntő szombat délelőtt zajlott.

A váradi bábszínház épületében zajló rendezvény fő szervezője Czvikker Katalin, a Bihar megyei RMDSZ kulturális ügyvezető alelnöke volt, akitől megtudtuk: a szegedi szervezők Biró Rozália alpolgármestert keresték meg, aki elvállalta a partiumi elődöntő védnökségét, s egyúttal felkérte őt a rendezvény megszervezésére. A tehetséges amarőrök felkutatásában Szabó Ödön, a Partiumi Önkormányzati Tanács vezetője vállalt szerepet. „Ez egyrészt egy újabb lehetőség arra, hogy a tehetséges előadók – és nemcsak a fiatalok – külföldön szerepelhessenek, s nem utolsó sorban hírét viszik a Partiumnak, reményeim szerint Bihar megyének is. Ezek mindenképp olyan szempontok, amelyek miatt érdemes foglalkozni az elődöntő megszervezésével” - mondta Czvikker Katalin.

A magyar nótáért

Fejes Ernőtől, a szegedi iroda vezetőjétől, s az országos egyesület kulturális referensétől megtudtuk: a rendezvényt a Dankó Pista-vetélkedők egy kiterjesztettebb változataként gondolták ki, s Magyaroroszág, valamint Erdély és Partium mellett a Vajdaságot is bevonták. Szegeden egy hete szervezték meg az elődöntőt, a vajdasági valószínűleg szeptember végén fog zajlani. A marosvásárhelyi elődöntő egyelőre nem biztos, hogy meg lesz szervezve. „A harangszó azért szól, hogy a magyar nóta tovább éljen. Sajnos a tapasztalat az, hogy az ilyen rendezvényekre legnagyobbrészt az idős korosztály jön el. Ezen szeretnénk változtatni” - tette hozzá a szegedi szervező.

A szűk körben zajló rendezvényen mintegy tucatnyian mutatták be tudásukat. Az Érmihályfalváról, Margittáról, Körösújlakról, Sepsiszentgyörgyről, valamint Szilágy megyéből érkezett versenyzők a legkülönfélébb korosztályokat képviselték, a legfiatalabb 12 éves volt, a legidősebb 59. Elhangzottak többek között alföldi, nyírségi, szatmári, csángó, mezőségi, szilágysági népdalok, nóták, de volt, aki operettrészletet, vagy épp sanzont adott elő.

Továbbjutók

Háromtagú zsűri értékelte az előadásokat: Nyakó József koreográfus, a Nyíló Akác néptánccsoport vezetője, Fejes Ernő, valamint Tóth Ferenc, a szegedi iroda munkatársa. Az első helyezett a sepsiszentgyörgyi Lédán Imola, a második az érmihályfalvi Tubák Annamária , a harmadik pedig a szilágybagosi Birtalan József lett. Nekik Biró Rozália alpolgármester, valamint Fejes Ernő adta át a díjakat, s ők képviselik majd Partiumot az október végén megszervezendő szegedi döntőn. A negyedik, az ötödik és a hatodik helyezett (Bóné Timea Szilágyballáról, Marosán Csilla Érmihályfalváról, valamint Szabó Henrietta Szilágyszentkirályról) viszont szintén szerepelhet a döntőben, amennyiben Marosvásárhelyen nem szervezik meg a vetélkedőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!