ERDON Helyi hírek

2011.07.18. 17:40

Mindenki óhaja teljesülhet a körforgalommal (?)

Bihar megye - A mostanában zajló útkorszerűsítések egyik jellemzője, hogy a kivitelező(k) előszeretettel alakítanak ki körforgalmakat. Székelyhíd sem lesz kivétel, a város központjában lesz ez a „nevezetesség”.

A székelyhídi útkorszerűsítési nézeteltérésről szóló korábbi cikkünk kapcsán több visszajelzés is érkezett, melyeknek megfogalmazói hitetlenkedve tették fel a kérdést: valóban létezik, hogy a kivitelező nem egyeztet az érintett település vezetőivel?! Hihetetlen, de ez nem székelyhídi sajátosság, és mint akkor megírtuk, még a tervezők és a kivitelezők között sem tapasztaltuk a feltételezhető az összhangot... Mint szó volt róla, a csak napvilágra került terv szerint a Székelyhíd központjában lévő park köré óhajtotta volna terelni a forgalmat az útjavító, ez kiváltotta a helyiek felháborodását.

 Biztonsági szempont

 Az érintettek részvételével lezajlott egyeztetésen – amellett, hogy sok visszásságot is szóvá tettek – megfogalmazódott, hogy ha már minden áron körforgalmat akarnak kialakítani, azt a Margitta–Érmihályfalva–határátkelő–Nagyvárad kereszteződésben tegyék. Az önkormányzati tagok szerint erre sem lenne szükség, ellenben a kivitelező és a közlekedésrendészet is ezt látta a legjobbnak a közlekedés biztonsága szempontjából. Akkor abban maradtak, hogy megvizsgálják a megvalósítás lehetőségeit, és mint Béres Csaba polgármestertől megtudtuk, az jónak találtatott. Ennek értelmében tehát körforgalom épül az említett helyen, melyhez plusz 26 négyzetméter területre lesz szükség a mostani úttest mellett, a szomszédos üres telekből.

 A park marad

 Ezt a területet részben egy ott tulajdonos magánszemélytől veszik meg, részben az önkormányazti tulajdonból engedik át cserébe azért, hogy az útászok egy lehajtót építenek az ANL-lakások és egy majdani üzletközpont felé. A központi park jelenlegi állapotában marad – mint megírtuk, egy oldalából, illetve két végéből már „lecsíptek” az út szélesítése érdekében. Ugyanakkor az önkormányzat is megvalósíthatja saját tervét, miszerint a park oldalánál lévő iskola előtti utcát lezárhatja a forgalom elől – ha erre a közlekedésrendészet is rábólint. Ám korábbi ígéretük szerint – ha megépül a körforgalom – ennek nem lehet(ne) akadálya.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!