ERDON Helyi hírek

2011.07.24. 23:22

Mindannyian zarándokok vagyunk

Nagyvárad- Vasárnap este a római katolikus Bazilika előtti téren a mise után Szent Kristóf közbenjárását kérve Mons. Fodor József általános helynök megáldotta a jelen lévő gépjárműveket.

A misén Szent Máté könyvéből szólt az evangéliumi részlet. Prédikációjában Mons. Fodor József általános helynök visszaemlékezett arra, amikor a hetvenes évek közepén Lékai László akkori bíboros bevezette, hogy az esztergomi Bazilika előtt megáldják a gépjárműveket. Kapott tőle egy Szent Kristóf-érmet, amit az autója slusszkulcsa mellé tett. Az egyik ismerőse, aki még nem látott ilyet, csodálkozva kérdezte: kicsoda az ábrán látható férfi, aki egy botra támaszkodik, miközben egy kisgyermeket cipel a vállán, és átgázol a vízen? Azt a választ kapta: ő nem más, mint Szent Kristóf, a zarándokok, az utazók és a gépjárművezetek oltalmazója, a középkori legendák egyik legnépszerűbb alakja. Bár a II. vatikáni zsinat kivette a világegyház történelmileg igazolható nagyjai közül, így a liturgikus naptárból is, azért a tizennégy segítő szent közé soroljuk, akinek a képét napjainkban különösen az autósok és a motorosok hordják magukkal.

 

Az örök ember

 

A vikárius úgy fogalmazott: Krisztus Szent Péternek adta a mennyország kulcsát, Szent Kristófnak pedig a föld kulcsát. Hősként szeretjük őt, mert nem menekült a szenvedések elől. Nem sikeres vagy gazdag akart lenni, hanem az üdvösséget kereste. Az örök emberrel, a szüntelenül keresővel szembesít bennünket, aki a legnagyobbat akarta szolgálni. Felfedezte a kicsiben a nagyot és így vált Krisztus-hordozóvá. Mi is Káron ladikján, Noé bárkáján, Kristóf válán utazunk. Isten a tenyerén hordoz bennünket, valaki tehát visz, hordoz bennünket, a túlsó parton pedig a jóságos Isten vár mindannyiunkat. Ahogy szükség van az idősekre és a nagyszülőkre, akik nagy-nagy szeretettel, örömmel és boldogsággal segítenek az unokáiknak, vigyázzák a lépteiket, később pedig, ahogy telik az idő, az unokák támogatják a nagyszüleiket és gondoskodnak róluk, úgy nekünk is szükségünk van arra, hogy Szent Kristóf vezessen bennünket egész életünkben, hiszen mindannyian zarándokok vagyunk ezen a földön és nehézségek nélkül akarunk átérni a túlsó partra, hangsúlyozta Mons. Fodor József.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!