ERDON Helyi hírek

2011.07.12. 16:08

Kutyamenhely

Egy kutyamenhely létrehozását tervezi a nagykárolyi önkormányzat, az állatvédők is támogatnák.

Egy kutyamenhely létrehozását tervezi a nagykárolyi önkormányzat, az állatvédők is támogatnák.

 

 

Sajnos a kóborkutyák problémája még mindig megoldatlan Nagykárolyban, még mindig sok gazdátlan eb csatangol a város utcáin. Jelenleg egy szatmárnémeti céggel van szerződése a polgármesteri hivatalnak, ők fogják össze és szállítják el a kutyákat. Az állatvédők gyakran kifogásolják az eljárást, sérelmezik annak agresszív és kevéssé hatékony voltát.

Kovács Jenő polgármester elismerte, hogy a „kutyahelyzet”, bár kezelik, nincs megoldva, ahogyan az egész országban sem találtak még megfelelő megoldást. A világos törvényi keret sincs meg, a kényes témáról való döntést rendre elodázzák. A polgármester úr pénteken tett látogatást a nagykárolyi Puffy Állatvédő Egyesület által működtetett kutyamenhelyen, itt tárgyalt az egyesület képviselőivel az áldatlan állapot lehetséges megoldásairól. Végül abban egyeztek meg, hogy a város létrehoz egy, a standardoknak megfelelő menhelyet, szakszerűbbet és nagyobbat a mostaninál, ennek fenntartásában, illetve a kóborkutyák kezelésében pedig az egyesület önkéntesei segítenek. Az elképzelés szerint az összefogott kutyákat ivartalanítanák, kezelnék kártevők ellen, beoltanák. Kovács Jenő elmondta, hogy szeretné a környékbeli falvakat is bevonni a menhely fenntartásába, az ottani gazdátlan kutyák is menedékre lelnének a tervezett menhelyen.

Dumitru Ovidiu Gheorghe, a Puffy Állatvédő Egyesület elnöke elmondta, hogy jó megoldásnak találják a menhely létesítését, teljes mértékben támogatják azt, az önkormányzat számíthat a segítségükre. A kutyamenhely költségei nem lennének nagyok, előzetes számítások szerint a városnak még kevesebb pénzébe is kerülne, mint a sintérek jelenlegi szolgáltatásai. „Nem jó, ha a kutyák az utcán vannak, de elaltatásuk sem jó. A kettő között van a helyes megoldás: az ivartalanítás és a menhely” - mondta Dumitru Ovidiu Gheorghe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!