ERDON Helyi hírek

2011.07.19. 14:18

Képzőművész házaspár kiállítása

Kedden, a Szatmár Megyei Múzeum képzőművészeti részlegén (Vécsey–ház) nyílt meg a Mátészalkán élő művészházaspár, a tyukodi születésű Bíró Lajos, és felesége, a finn származású Sipra Hannele Ihanus szobrász– és festőművészek közös kiállítása.

A két művész lapunknak elmondta, a szatmárnémeti múzeummal úgy léptek kapcsolatba, hogy a mátészalkai és a szatmárnémeti városi múzeumok Mindennapi kenyerünk címmel nyertek egy pályázatot, amelynek megvalósításakor az ő kemencéjükben sütöttek házi kenyeret, hogy azt lefilmezzék. A ma nyíló kiállításon több mint ötven festményük, szobraikról készült fotók és kisplasztikák láthatók.

 

A művészházaspár

 

Bíró Lajos a budapesti Művészeti Szakközépiskolában, majd a Képzőművészeti Akadémián végezte tanulmányait, 1988–tól Mátészalkán él és dolgozik, előtte egy évig élt Finnországban. Felesége Finnországban végezte a főiskolát, majd ösztöndíjjal Budapestre jött továbbképzésre, ahol megismerkedtek és házasságot kötöttek. Bíró Lajos realista szobrász, alkotásai főként társadalmi lények, így a szobrászat teljes skáláján alkot. Készít érmet, kisplasztikákat és főként közösségi szobrokat. Az ő munkája a mátészalkai Szent István lovasszobor, a Kálvin–szobor, a Kossuth–szobor, a fehérgyarmati Sárkányos kút és sok más szobor és térplasztika Mátészalkától Amerikáig. Spira Hannele Ihanus elvont struktúrákat és formavilágot tükröző szobrászatára a viking művészet hatott. Bronz tárgyai sajátos harmóniát sugároznak. Az Oroszlán díszkút című alkotása 1994–ben került ajándékként Mátészalka közterére, de még számos közösségi alkotásai fedezhetőek fel Magyarország városaiban és Finnországban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!