ERDON Helyi hírek

2011.07.10. 18:27

Kánikula és „románkodás”

Rendkívül egyoldalú programmal várták az érdeklődőket tegnap a Majtényi Községnap szervezői a kismajtényi futballpályán. Elviselhetetlen kánikula kísérte végig az ünnepséget.

Rendkívül egyoldalú programmal várták az érdeklődőket tegnap a Majtényi Községnap szervezői a kismajtényi futballpályán. Elviselhetetlen kánikula kísérte végig az ünnepséget.

 

 Csak elvétve hallhattak magyar szavakat tegnap délután a kismajtényi futballpályán rendezett községnap résztvevői. A szervezők gondoskodtak arról, hogy távol tartsák a település magyar érzelmű polgárait, ugyanis az ünnepség programjának nagy részét a román fellépők tették ki. Achim Cornel, a község alpolgármestere is neheztelt a szervezőkre: „Ez itt nem Domahida, nem is Nagymajtény” – utalt arra, hogy az utóbb említett két település fesztiváljain a környékre jellemző kulturális sokszínűséget reprezentálva a magyar, a sváb és a cigány kultúrcsoportok is nagy szerepet kapnak.

Délelőtt kezdődött

A kismajtényi ünnepség, melyet elviselhetetlen kánikula kísért végig, 11 órakor kezdődött a községközpontban, ahol a Mircea Câcu karnagy által vezetett fúvószenekar szolgáltatott térzenét. Ezt követően a kis- és nagymajtényi iskolások mutattak be egy-egy rövid műsort, majd a községnap helyszínén, azaz a helyi futballpályán folytatódott a fesztivál. A szervezők a tribün előtt állíttatták fel a színpadot, a lelátókon pedig csak és kizárólag román zászlók lebegtek. Így nem csoda, hogy a program nagy részében nem túl autentikus módon előadott román népzenét hallhatott a közönség. Persze magyar és sváb fellépők is akadtak: a domahidai Kraszna népi-együttes (felkészítő: Ménesi Beáta), az NDF nagymajtényi ifjúsági szervezetének néptánc-együttese (felkészítő: Merker Andrea), és az érmihályfalvi Nyiló Akác. Ők azonban más előadókhoz képest igencsak kevés ideig lehettek a színpadon. A községnap további programjában fellépett a székelyhídi Control Dance, az Amadeus Band, a kis- és nagymajtényi, illetve a domahidai modern táncosok és a községnap sztárfellépője, Smiley. Az eseményt hajnalig tartó szabadtéri diszkó zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!