ERDON Helyi hírek

2011.07.27. 13:28

Ismét akciózott az önkéntes csoport

Bihar megye - Az érmihályfalvi önkéntes környezetvédelmi csoport rövid időn belül második szemétgyűjtési akcióját tartotta meg. Bár az elsőnél is kevesebben vettek részt, sikernek nevezhető, hogy új önkéntesek is akadtak.

Bihar megye - Az érmihályfalvi önkéntes környezetvédelmi csoport rövid időn belül második szemétgyűjtési akcióját tartotta meg. Bár az elsőnél is kevesebben vettek részt, sikernek nevezhető, hogy új önkéntesek is akadtak.

Az első akció után két héttel második szemétgyűjtési akcióját tartotta meg a napokban az érmihályfalvi önkéntes környezetvédő csoport. Mint arról beszámoltunk, első alkalommal a Dihenes negyed végében lévő mezőn, illetve az ANL–lakások környékén portyáztak, és hiába szedtek össze 16 köbméternyi szemetet, az alig látszott meg az egyébként természetvédelmi területnek nyílvánított helyen. Még az akkor akció után kérdezte meg a tudósítót egy környékbeli lakos, hogy mi is zajlott feléjük. Kissé elcsodálkozott a „különc” kezdeményezésen, de elmondta, őket is zavarja a sok szemét, ami szinte a házakig ér. Hozzátette: egyszer már aláírásgyűjtésbe is kezdtek a lakosok, hogy kérjék a szemetelők megbüntetését az önkormányzattól, ám kaptak bizonyos „jószándékú figyelmeztetést”, hogy hagyjanak fel vele, és mindenki jobban jár...

Árulkodó hulladék

Éppen ez a baj a közterületen ipari méretben szemetelőkkel, hogy soha senki nem lát semmit, és nincs kit megbüntetni, miközben a szemét csak gyűl, de – legalábbis a szavak szintjén – mindenki a környezet megóvását szeretné, fejtette ki az eset kapcsán Indrie Ovidiu. A Polgármesteri Hivatal szakembere azt is hozzátette, hogy a második alkalommal, amikor az épülő szennyvíztisztító környéke volt az önkéntesek célterülete, körülbelül ugyanannyi szemetet szedtek össze, mint először. A hulladék arról is árulkodott, hogy olyan személyek, sőt, intézmények is aktívan kiveszik részüket a környezetszennyezésből, kiknek éppen a „másik oldalon” kellene élen járni (szavakban talán meg is teszik ezt – szerz.megj.). Találtak rengeteg építkezési anyagot is, aminek az eltakarítását természetesen nem vállalhatták az önkénteseknek, ezt az önkormányzat fogja megtenni.

Szemetet a szeméttelepre

A szeméttelepen kívül sehova nem szabad szemetet lepakolni, egyértelműsítette a törvényt Indrie Ovidiu, aki ez úton is megköszöni minden résztvevőnek a munkát, hangsúlyozva, hogy bár kevesebben voltak, mint első alkalommal, de új arcok is feltűntek, ami bíztató a továbbiakra nézve. Azt is elmondta: a már bejárt területeket fokozottan ellenőrzik, és akit szemetelésen érnek, az a kiszabható legnagyobb büntetésre számíthat. Az önkéntesek következő akciójának időpontjáról időben értesítik az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!