ERDON Helyi hírek

2011.07.07. 17:15

Huszonegyedik századi lehetőség az „alvó” községne

A www.lazari.ro oldal fejlesztői szívesen látnak bárkit a csapatban, aki olyan ötletekkel segítene, amelyek végső soron a település és a község közösségének fejlődéséhez is hozzájárulhatnak.

A www.lazari.ro oldal fejlesztői szívesen látnak bárkit a csapatban, aki olyan ötletekkel segítene, amelyek végső soron a település és a község közösségének fejlődéséhez is hozzájárulhatnak.

 

Lázári Szatmár megye egy különös települése és egyben községközpont. Az élet mégis mintha megállt volna, hiszen sokak szerint nem történik a faluban semmi. Így vélekedik erről Lázin Sándor is, aki azonban úgy döntött, hogy nem hagyja, hogy a hely, ahol él, feledésbe merüljön. A rendelkezésére álló eszközökkel egy fejlett államokban közel sem ismeretlen, nálunk azonban meglehetősen szokatlan közösségépítő módszerrel próbálkozik. „Lázárinak nincsen honlapja, illetve ami van, azt hosszú évek óta fejlesztik” - mesélte a fiatalember, aki azt is elárulta, hogy ő is felajánlotta a polgármesteri hivatalnak, hogy egy jelképes összegért megcsinálja a honlapot, amely segítségével a világhálón is ismeretté tehetnék a községet, de azok „még gondolkodunk rajta” jeligével több mint egy éve várakoztatják. Ezenközben Lázin Sándor úgy döntött, hogy elébe megy a dolgoknak, s így született meg a www.lazari.ro honlap. Nem áll mögötte hatalmas fejlesztői csapat, hiszen egyelőre mindössze két ember frissíti az ott található információkat. Egyikük maga az ötletgazda, Lázin Sándor, a másikuk pedig Bálint Katalin pszichológus-pedagógus. Az oldalon helyet kapott egy virtuális túra, amely megmutatja a falut, ha nem is madártávlatból, de mindenképpen olyan magasságból, amelyet talán sohasem láthatnánk. Dr. Boér Ádám, lázári családorvos, régiséggyűjteménye és ezen hobbijának története is szerepel az oldalon. Az aloldalakban pedig mindhárom, Lázáriban föllelhető történelmi egyház lehetőséget kapott arra, hogy eseményeiről tájékoztassa ilyen formán is a nagyvilágot. Persze, ezzel nem mindegyik él, de a templomok belsejében is tehet a honlapokra látogató egy virtuális túrát.

A honlap ez év március 15. óta él, de folyamatos fejlesztés alatt van. „A lehetőségek csaknem korlátlanok, hiszen fel lehet itt adni apróhirdetést, de tervezzük azt is, hogy a községben élő szakemberek listáját is megszerkesztjük, hogy ne kelljen Szatmárra menni, ha valahol elromlik valami” - mesélt a várható fejlesztésekről Lázin Sándor. S ha már huszonegyedik század, akkor természetesen a jelenleg legnépszerűbb közösségi portálon (Facebook) is összegyűlhetnek a lázáriak vagy az onnan elszármazottak, ha a Lázári.ro közösséghez csatlakoznak.

A honlapon a községben élő gyermekek számára rajzpályázatot is hirdettek, amelyre hatvan munka érkezett be, s közöttük július elsején sorsolták ki a nyereményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!