ERDON Helyi hírek

2011.07.01. 13:22

Hajszolt élet

A belga filmművészet az utóbbi időben mind többet hallat magáról. A jóléti államban élő belgák felfedezték a filmvilágából származó erkölcsi és anyagi előnyöket. Ennek is köszönhető az a buzgalom, mely a belga filmművészet kettős (flamand és vallon) megnyilvánulásával együtt felhívta magára a figyelmet, a nagyközönség érdeklődéssel, figyeli.

A belga filmművészet az utóbbi időben mind többet hallat magáról. A jóléti államban élő belgák felfedezték a filmvilágából származó erkölcsi és anyagi előnyöket. Ennek is köszönhető az a buzgalom, mely a belga filmművészet kettős (flamand és vallon) megnyilvánulásával együtt felhívta magára a figyelmet, a nagyközönség érdeklődéssel, figyeli.

A flamand filmekről egy időben az volt a vélemény, hogy bár nemzetközi filmfesztiválokon nem nyernek, de nagy a közönségsikerük.

A 2011-es TIFF Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatták a flamand filmek közül a K Dosszár (Dossier K.) című film , melynek rendezője Jan Verheyen. Forgatókönyvíró Carl Joos, Erik Van Looy.

Az Antwerpeni rendőrség két nyomozója az albán maffia után nyomoz. De a rendőrőrs problémáit is meg kell, oldják. Műfajilag nézve thriller, mely nagy költségvetéssel készült. Nagy közönségsikernek örvend.

Pulsar című film technológiai thriller. A film azt mutatja be, hogyan uralja a kommunikációs technológia mindennapjainkat, határozza meg élet-ritmusunkat. De felhívja a figyelmet arra, hogy a modern technikától való túlzott függés komoly személyiségzavarokat is okozhat.

A film rendezője, forgatókönyvírója Alex Stockman. (1962-ben született). Főleg rövidfilmeket készített. 1995-ben Violette című rövid filmmel mutatkozott be. Debütált „Tudom, hogy Látom Még az Arcod” (I know I’ll See Your Face Again) című filmmel (2001).

A Pulsar című film, dráma, mely szerelemről, paranoiáról, szorongásról, félelemről, Internetfüggésről, rettegésről és káros rádióhullámokról szól.

A története rendkívül elgondolkodtató.

A főszereplő Sam (Matthias Schoenaerts) Brüsszelben él, gyógyszeripar terjesztési hálózatában dolgozik. Barátnője Mireille (Tine Van den Wyngaert) New- Yorkba megy szakmai képzésre. Az Interneten történő kommunikáció az egyetlen eszköz, mely fenntartja a kapcsolatukat. Ahogy a mai világban ismeretes, életük különböző problémáit a modern kommunikációs eszközök adta lehetőségek által tárgyalják meg.

Egy adott pillanatban, nem sokkal Mireille távozása után, Sam számítógépét hacker támadja meg, fenyegetve pár- kapcsolatuk stabilitását. Sam megpróbálja helyreállítani barátnőjével a kapcsolatot. Különböző technikai megoldásokat keres, hogy megszabaduljon a zsarolótól. Megpróbálja kideríteni, ki a zsaroló.

Kiderül, hogy a modern számítástechnika Sam szorongását eredményezi, mely egy idő után paranoiás megnyilvánulással társul. Szívszorító látvány a Sam életének sivársága, a technológiától való túlzott függése. Állandóan mobiltelefonon csüng, vagy Interneten bonyolítja le az ügyleteit. Sam-nél az emberi kapcsolatok hiánya, a túlfűtöttség, a zárt környezet valóban pszichés zavarokat okoz.

A film záró jelenete ezt a lelki egyensúlytalanságot fejezi ki, mikor hermetikusan szigeteli a lakását, védekezve a hackerekkel szemben. A filmben érdekesen kapcsolódik össze az akusztikus és vizuális elem, ami fokozza a félelemmel kapcsolatos pszichikai hatást.

A film szereplői: Vincent Lecuyer, Mattias Schoenaerts, Sien Eggers, Stefan Perceval, Nico Sturm, Tine Van den Vingaert, Marit Stoeker. Zene: Guy Van Nueten. A film főszereplője Mattias Schoenaerts (Sam) a Bullhead (Ökörfej) című film főszereplője is, melynek Belgiumban nagy sikere van, valamint a Berlini Filmfesztiválon is.

A 2010-ben készült Pulsar című filmet több nemzetközi

Fesztiválon mutatták be (Locarno (2010), Hamburg (2010), Palm Springs (2011), Rotterdam 2011). A Hamburgi fesztiválon elnyerte a filmkritikusok díját.

Amint a sajtótájékoztatón Fabienne Reuter elmondta, Belgiumban több pénz van filmekre, mint Romániában.

A belga filmeket a kulturális alapból finanszírozzák Általában kis költségvetésű filmek készülnek. A nem filmgyártással foglalkozó társaságokat ösztönzik, hogy támogassák a filmeket, emiatt adókedvezményt kapnak. Országos szinten együttműködés létezik a flamand és vallon filmek pénzügyi támogatásával kapcsolatban.

 

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!