ERDON Helyi hírek

2011.07.19. 17:43

Egyre rosszabb eredmények a versenyvizsgákon

Egyre rosszabbul teljesítenek a tanári állásra pályázók a versenyvizsgákon, Szatmár megyében mindössze 24,08%-uk kapott 7-es fölötti minősítést.

 Hétfőn este tették közzé a tanári állások betöltéséért folyó versenyvizsgák eredményeit. Országos szinten a pedagógusi versenyvizsgára jelentkezők 32 százaléka megbukott, 38 százalékuk ért el 5–ös és 7–es közti jegyet, és mindössze 30 százalékuk kapott 7–esnél jobb osztályzatot, tehát csak ők tölthetnek be végleges pedagógusi állást. Az elmúlt három év folyamatosan romló tendenciát mutat. 2009–ben hetes fölötti eredményt ért el a jelöltek 44 százaléka, tavaly a 39 százalékuk, idén pedig 30 százalékra csökkent ez az arány.

Átlagon alul

Szatmár megyében még az országos átlagnál is rosszabbul teljesítettek a tanári állásra pályázók, a vizsgázók mindössze 24,08%-a kapott 7-es fölötti minősítést. Összesen 606-an iratkoztak be, akik közül 500-an jelentek meg a versenyvizsgán, 39-en pedig kivonultak a vizsgateremből. A vizsgázók 35,57 százaléka megbukott, és 40,35%-uk kapott 5–ös és 7–es közti jegyet. A magyar tanári állásokra jelentkezők viszont nagyon jól teljesítettek, mindenikük hetes fölötti osztályzatot kapott. A jegyeikkel elégedetlen pedagógusok óvást nyújthattak be a dolgozataik újrajavítása végett. A végső eredményeket csütörtökön függesztik ki a vizsgaközpontokban. A hetes osztályzatot elért pedagógusok nyílt gyűlésen választhatnak a címzetes állások közül. A gyűléseket július 22-én és 25-én tartják a szatmárnémeti vizsgaközpontokban.

 

Bizonytalan katedrák

 

Kónya László főtanfelügyelő helyettes a pedagógusok versenyvizsgán való gyenge szereplését azzal magyarázza, hogy alacsony az egyetemi oktatás színvonala, az egyetemeken elavult módszerekkel tanítanak, nem veszik figyelembe a mai nemzetközi követelményeket. Olyan jelentkezők, akik tízessel diplomáztak, a versenyvizsgán nem érik el az ötös átlagot sem. A tanügyi állások instabilitására utal, hogy az idén országos szinten 42 731 ideiglenes katedrát hirdettek meg, míg a címzetes (legalább négy évig szavatolt) állások száma 4471, mindössze egytizede a meghirdetett katedráknak. Kónya László szerint ennek az az oka, hogy magas a fluktuáció a tanügyi rendszerben, évről évre csökken a gyermeklétszám, emellett folytatódik az iskolák összevonása. Sok fiatal szülő külföldön vállal munkát, a gyermekeiket is magukkal viszik. A tanügyi rendszerben az utóbbi években számos változás ment végbe, jövő tanévtől az óvodai előkészítő osztályok az iskolákba kerülnek át, ami az óvodapedagógusi és tanítói állások számát illetően okozott nagy változásokat, emellett a megyében ezerrel több kilencedik osztályos lesz, mint a tavaly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!