ERDON Helyi hírek

2011.07.11. 11:15

Bérmálás volt Várad-Szőlősön

Nagyvárad - Vasárnap este Exc. Böcskei László megyés püspök tizennyolc fiatalnak- tíz lánynak és nyolc fiúnak- szolgáltatta ki a bérmálás szentségét a nagyvárad-szőlősi római katolikus templomban.

Nagyvárad - Vasárnap este Exc. Böcskei László megyés püspök tizennyolc fiatalnak- tíz lánynak és nyolc fiúnak- szolgáltatta ki a bérmálás szentségét a nagyvárad-szőlősi római katolikus templomban.

 

 

Zsúfolásig megtelt vasárnap este a nagyvárad-szőlősi római katolikus templom, ahol a szentmisén tizennyolc fiatal kötelezte el magát a tanúságtevő keresztény életre. Exc. Böcskei László megyés püspök bevezetőjében arra hívta fel az érintettek figyelmét: ezen ünnepnapon az Istennel való találkozás különleges formája valósul meg az életükben. A bérmálás szentségének kiszolgáltatásában megnyilvánuló apostoli ténykedés által erősödik az egyház és az egyházközség, ugyanakkor pedig keresztény nagykorúságuknak eljövetelével a bérmálkozók hitvallást tesznek, és megkapják a Szentlélek segítségét ahhoz, hogy felvállalják a keresztény élet kötelezettségeit. A főpásztor azt kivánta: legyen ezen nap sok kegyelem és áldás forrása, a szentmisét pedig a bérmálkozókért ajánlotta fel.

 

Mindig időszerű

 

Az evangéliumi részlet Szent János könyvéből szólt, majd az ilyenkor szokásos módon folytatódott a szertartás. Az egyházközség lelkipásztora- jelen esetben Pálos István kanonok-plébános- bemutatta ifjú híveit, akik felkészültek a bérmálásra, és a szentség kiszolgáltatását kérték. Elhangzott, hogy megfelelő hitoktatásban részesültek, és a szentgyónással készültek elő a szentség felvételére, illetve arra, hogy Krisztus harcosai közé sorolják őket. Ezt követően a tíz lány és a nyolc fiú válaszolt a főpásztor azon kérdésére: tudják-e, hogy mit művel bennünk a Szentlélek?

Prédikációjában Exc. Böcskei László elsősorban a fiatalokhoz intézve szavait, azt emelte ki: a hitük megvallásához és megerősítéséhez vezető út első lépéseként igyekeztek minél jobban megismerni a hitüket, tanultak a hitigazságokról, arról, hogy mit vár el tőlük az Isten és az egyház. Ezt követően a plébános, a bérmaszülők és a szülők irányításával meggyőződtek arról, hogy nem elég megismerniük a hitüket, hanem el kell jutniuk odáig, hogy felfedezzék az Úr állandó jelenlétét az életükben, azt, hogy különleges kapcsolatot akar kialakítani velünk, meg akar szólítani kivétel nélkül mindannyiunkat. Ehhez azonban állhatatos kitartásra van szükség, arra, hogy ne csupán azt tudjuk, hogy Isten megteremtett és szeret bennünket, fontosak vagyunk neki, hanem mi is meg akarjunk felelni ennek, vagyis tárjuk ki szívünket Isten felé, legyünk nyitottak az irányába. „A mai nap tehát az Istennel való találkozás ünnepe számotokra, mely egyedi, különleges és megismételhetetlen az életekben. Ugyanakkor viszont az ajándékozás napja is, amikor a Szentlélek drága és értékes ajándékát kapjátok”, foglalta össze az elhangzottakat a váradi egyházmegye vezetője, aki ezután a felnőttekhez is szólt, arra figyelmeztetve őket, hogy a Szentlélek működése mindig időszerű, az élet minden pillanatában ott van van a lehetőség a Szentlélekre hagyatkozni, az ő sugallatait követni.

 

Kereszténynek maradni

 

Exc. Böcskei László egy történettel fejezte be szentbeszédét, mely A szentek élete című könyben olvasható. Pier Giorgio Frassati (1901-1925) egy kisportolt, erős, mindenki iránt készséges torinói fiatalember volt, akik szerette az életet és az embereket, segített a szegényeknek. Nem rendelkezett semmilyen rendkivüli tulajdonsággal, vidám volt és kedves. Az egyik alkalommal, mikor jött ki a templomból, az egyik ismerőse azt kérdezte tőle: mi van, vakbuzgó lettél?, mire ő azt felelte: nem, csak keresztény maradtam. A főpásztor azt kérte a bérmálkozóktól: miután megerősödtek a Szentlélek ajándéka által, ne tegyenek semmi rendkivülit, csak maradjanak meg jó kereszténynek.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!