ERDON Helyi hírek

2011.07.21. 16:06

Állampolgári eskü

Harminchét, zömében nagykárolyi és szatmárnémeti személy tette le az ünnepi esküt Nyírbátorban.

 Először rendeztek állampolgársági eskütételt az elszakadt részek magyarjai számára Nyírbátorban szerdán, július 20-án. A magyarországi idő szerint délután 14 órától kezdődő ünnepség keretében harminchét romániai magyar tette le az esküt, és vált ily módon kettős állampolgárrá. A zömében Szatmárnémetiből és Nagykárolyból érkezett családok mind a nyírségi kisvárosban adták le papírjaikat. Mintegy háromszázan kérték a magyar állampolgárságot a nyírbátori városházán, mondta Nagy Zoltánné anyakönyvvezető, terveik szerint havonta fognak ünnepélyes eskütételt rendezni. A procedúra elég lassú, nehezen jönnek vissza a kérelmek, ezért is csak most, júliusban sikerült az első ilyen ünnepet megrendezni.

Németi László és Ildikó Szatmárnémetiből érkeztek Nyírbátorba, hogy magyar állampolgárokká válhassanak. Nagyon megható pillanatként élték meg az esküt, életük olyan fontos és nagy eseményeként értékelik, mint a születést vagy házasságkötést. Ők már az elsők között, január 10-én letették kérelmüket, nagyon várták már ezt a napot.

A himnusz eléneklése után a harminchét személy együtt mondta el az eskü szövegét, majd egyenként aláírták a szükséges papírokat, és átvették a honosítási okiratot Balla Jánosné polgármester asszonytól. A város elöljárója ünnepi beszédjében adott hangot meghatottságának, hogy eljöhetett ez a pillanat, és köszönetet mondott, hogy a jelenlévők Nyírbátort választották e nagy esemény helyszínéül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!