ERDON Helyi hírek

2011.06.29. 14:58

Viszonylag nehéz tételek

Bihar megye - Ma a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból vizsgáztak orszgászerte az érettségizők: a humán osztályok elvégzői történelemből, azok pedig, akik reál osztályokba jártak, matematikából.

Bihar megye - Ma a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból vizsgáztak orszgászerte az érettségizők: a humán osztályok elvégzői történelemből, azok pedig, akik reál osztályokba jártak, matematikából.

Matematikából kétféle tétel volt, az T1-es, amelyet azok a diákok kaptak, akik heti négy órában tanulták a matematikát (például a matematika-informatika osztályok tanulói), illetve a T2 típusú, amelyet többek között a kémia-biológia osztályok tanulói kaptak, akik heti három órában tanultak matematikát.

Összehasonlító esszé

A nagyváradi Ady Endre Középiskolában érettségizőkkel elbeszélgetve megtudtuk: a történelem nem volt könnyű, s főleg az utolsó pontot, amelynek során egy összehasonlító esszét kellett írni a román államról és nemzetközi kapcsolatairól a XIX. században, illetve a XX. század első felében, sokan különösen nehéznek találták. Az esszét ráadásul román nyelven kellett kidolgozni. „Egy magyar osztályban végzett gyerek számára ez nagyon nehéz, s nem igazságos, hogy ők ugyanazt kapják, mint azok a diákok, akiknek anyanyelve a román” - mondta az egyik szülő. Az érettségizők között pedig akadt, aki ennél a feladatnál nem írt semmit.

Rémhír

Ami a matematikából kapott tételeket illeti: a T2 könnyebb volt, mint a T1, ám egyes érettségizők ezt is nehéznek találták – például a borsi Tamási Áron középiskola egyes végzősei. A T1 tételekből vizsgázók fejezték be legkésőbben a vizsgát, s közben az iskola előtt álldogáló szülők, ismerősök már azt rebesgették, hogy a tételek túl nehezek, s egyes vizsgaközpontokban a gyerekek csoportosan hagyták el a termeket, mert nem tudtak semmit. Végül azonban ez rémhírnek bizonyult. „Azoknak, akik jó matekesek, nem volt nehéz” - összegezte az egyik érettségiző, Unterlender Ella matematikatanárnő szerint pedig, „közepesen bonyolult feladatok voltak, egy-két nehezebb alponttal”. A tanárnő szerint a korábban elvégzett teszteknek is ugyanilyen nehézségi fokuk volt, viszont ezek a feladatok mégis nehezebbnek bizonyultak, mint a tanügyminisztérium által közzétett modell.

Az Ady Endre Középiskolában egyébként 325 diák érettségizett tegnap, nem voltak fennakadások, nem is zártak ki senkit a vizsgáról, tudtuk meg Fleisz Judit aligazgatótól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!