ERDON Helyi hírek

2011.06.15. 16:05

Új ruhát kapott a Kecske-forrás

<p>Újabb borvízforrással bővült Borszéken a felújított borvízkutak sora: június 15-én tartották az újonnan felújított Kecske-forrás szalagavatóját Mik József polgármester, Borboly Csaba megyeitanács-elnök, Bende Sándor megyei tanácsos és a lakosok jelenlétében.</p>

 

– A borszéki Kecske-forrás 1806-ban fogták be, 1895-ben leállt, majd újra vizet adott, de napjainkra ismét leromlott az állapota. Szerencsére a megyei tanács révén sikerült előállítani a szükséges alapokat, és 21 000 lej értékű beruházással ismét tetszetős állapotban várja a szomjazókat – mondta Mik József polgármester, hozzátéve, hogy terveznek még hasonló felújításokat, illetve jól halad a Borvíz útja projekt, és hamarosan elkezdődnek az új kezelőközpont építési munkálatai is.

A forrás felújításához a helyi tanács 8300 lejjel, Hargita Megye Tanácsa pedig, pályázati úton, 10 000 lejjel járult hozzá, a hiányzó részt a Borszék Fenntarthatóságáért Egyesület pótolta ki.

– Ez a fajta feles beruházás, amikor a megyei tanács besegít, de a helyi tanács és a helyi civilszervezetek is hozzájárulnak, nagyon jó, mert a helyiek is tesznek közösségük fellendítéséért, ezért az illető beruházást meg is becsülik – mondta Borboly Csaba. – Borszéknek 2008 óta van tiszta jövőképe, amely a város fejlesztési stratégiájára támaszkodik, és sűrűn érik egymást a különböző fejlesztések. Borszék a legkisebb város a megyében, de látva az igyekezetet Hargita Megye Tanácsa is szívesen segít azért, hogy Borszék lépésről lépésre visszanyerje egykori hírnevét, amikor egész Székelyföld cégére volt.

Bende Sándor megyei tanácsos szerint az eredmények a megyei tanács és a borszéki tanács közötti kapcsolat javulásáról beszélnek, hiszen tizenegynéhány évig szinte semmi nem történt a városban. Azóta a megyei tanács elnöke többször látogatott ide, meghallgatta a panaszokat, és ennek szellemében tesz. Azóta volt itt kihelyezett tanácsülés, a megyei tanácsosok látták, mit kell tenni. Ebben természetesen a lakosok is nagy szerepet játszottak, hiszen olyan polgármestert választottak, aki – tudva, mi a teendő – elindította a várost a fejlődés útján.

A fejlesztés újabb fejlesztést vonz maga után, így sikerült kormányszinten elérni Borszék esetében is, hogy a Borvíz útja projekt hátralévő önrészét az állam átvállalja, és az így felszabaduló 300 000 eurós összeget további városfejlesztési beruházásokra fordítsák. Ugyanakkor az Orotvát Borszékkel összekötő DJ 128 megyei út legtöbb ráfordítást igényelő középső részének felújításáról szóló dokumentációt benyújtották a 10 000 kilométer megyei út című programba – hangzott el az avatóünnepségen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!