ERDON Helyi hírek

2011.06.17. 13:08

Új elnök a Diákszövetség élén

<p>Nagyvárad - Hét és fél év után távozott a Nagyváradi Magyar Diákszövetség (NMD) éléről Debreczeni Sándor. A csütörtök este lezajlott tisztújító közgyűlésen Kiss Arnoldot választották meg elnöknek.</p>

Csütörtök este tanévzáró, tisztújító közgyűlést tartott a Nagyváradi Magyar Diákszövetség a szervezet Sas-palotabeli székhelyén, melyen részt vett Máthé Szabolcs, az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ) elnöke is. A jelenlevőknek nem okozott különösebb meglepetést, hogy hét és fél év után Debreczeni Sándor távozott az 1990 novemberében alakult, jelenleg 250 beiratkozott taggal rendelkezőNMD éléről, hiszen csupán egyetlen jelölt- Kiss Arnold- nyújtott be pályázatot a vezetőtanácsnak az elnöki tisztség megszerzéséért való indulási jog elnyerése érdekében.

Búcsúbeszédében Debreczeni Sándor azokat a helyi és országos megvalósításokat emelte ki, melyeket a legfontosabbnak tartott legutóbbi, másfél éves mandátuma, illetve egész diákvezéri tevékenysége során. Leglényegesebbnek azt nevezte, hogy hatékonyan és profin működik az NMD alappillérének számító tizenhat szakosztály. Fejlődtek az infrastrukturális körülmények is, így adottak a lehetőségek a különböző rendezvények könnyebb lebonyolításához, melyekből a tavaly például több mint 270-et szerveztek. A korszerű eszközparknak köszönhetően kialakult egy olyan folyamatos, forrásfelhasználó szolgáltatói rendszer, mely a „nulladik kilométerkőnél” található székházban napi 12 órán keresztül tud választ adni a diákok által támasztott igényekre.

Elhangzott továbbá, hogy az utóbbi időszakban szorosabbá váltak a kapcsolatok a többi váradi magyar és román diákszervezettel, és az NMD-nek erős a jelenléte az OMDSZ-ben is. Ami a külügyeket illeti: Nagyváradról a tavaly 160 fiatal vett részt a debreceni Campus fesztiválon, a cívisvárosi Hang-Kép Egyesülettel közössen évi 6-8 rendezvényt szerveznek, sőt elnyertek egy 38 ezer eurós finanszírozású európai uniós támogatást is, Kommunikáció határok nélkül  címmel. Debreczeni Sándor ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet: az NMD tavaly meggyőzte az OMDSZ-t, hogy egy 120 ezer lej értékű stratégiai beruházást eszközöljön Biharfélegyházán. A helyi önkormányzattal megkötött szerződés értelmében hamarosan elkészül a 24 fős befogadóképességű, faházakkal ellátott, télen-nyáron használható ifjúsági tábor. Végezetül a távozó elnök hangsúlyozta: jól érezte magát az NMD élén, az egyetlen fájdalma, hogy helyszűke miatt nem sikerült megvalósítania a zenei próbateremmel kapcsolatos ötletét.

Választási program

Választási programbeszédében Kiss Arnold kifejtette: az elmúlt 3 évben az NMD lelkes aktívistája, önkéntese volt, kivette a részét a munkából, és akkor sem hátrált meg „amikor a másik oldalról beintettek neki”. Azt mondta: úgy érzi, eljött az ideje annak, amikor a Diákszövetség eleget tehet hírnevének, és nem csupán a rendezvényeken vagy ifjúsági programokban teheti jobbá, illetve kényelmesebbé az egyetemisták életét, hanem az öntevékeny csoportok és a szakosztályok szerepe is felértékelődhet. A tervei közt egyebek mellett megemlítette: lehetőséget adni a kisebb csoportoknak, hogy további szakosztályokat, hobbiklubokat alapítsanak; a rendezvényeik szaporítása és reklámozása, hogy még több emberhez jusson el az információ; a Média szakosztály újrabeindítása; különböző tematikájú képzések és előadások szervezése, albérletkereső oldal üzemeltetése (lakasvadasz.nmd.ro), pályázatok és ösztöndíjak népszerűsítése, valamint a kedvezményeket nyújtó OMNIPASS-NMD tagsági kártya bevezetése.

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ

Kiss Arnoldot 65 igen szavazattal és 2 tartózkodás mellett választották meg két évre a Nagyváradi Magyar Diákszövetség vezetőjévé. Az NMD új elnöke 2008-2011 között a Partiumi Keresztény Egyetem Bölcsészettudományi karának filozófiai szakának hallgatója volt, ezt megelőzően pedig a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumba járt középiskolába. Alelnöke volt a Bihar Megyei Magyar Középiskolás Egyesületek Tanácsának (MAKET) és a Lorántffy Gimnázium diáktanácsának. Szerkesztette és tördelte az EredeTI című Bihar megyei diáklapot és az utóbbi három évben a Pár Sor ifjúsági hetilap főszerkesztője volt. Ugyanakkor az elmúlt években számos szakmai képzésen, önkéntes tevékenységben vett részt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!