ERDON Helyi hírek

2011.06.02. 15:59

Térfigyelő kamerák Nagykárolyban

<p>Nagykároly - Nagyjából egy, másfél hónap múlva indulhat el a tizenegy térfigyelő kamerából álló rendszer, melynek akár magánszemélyek, cégek bevonásával történő bővítését is tervezik.</p>

 

Mint arról beszámoltunk, június elsejei ülésén a Nagykárolyi Városi Tanács megszavazta tizenegy térfigyelő kamerák elhelyezését a város tíz különböző pontján. A helyszíneket a Polgármesteri Hivatal Közbeszerzési és Befektetési Irodája és a Nagykárolyi Helyi Rendőrség közösen választotta ki. A legfőbb szempont az volt, hogy olyan területek monitorizálását tegye lehetővé a rendszer, amelyek valamilyen típusú, ismétlődő bűncselekmény helyszínei. A Helyi Rendőrség adatai és információi alapján jelölték ki tehát a sorozatos lopások, rendbontások, prostitúció által „sújtott” városrészeket. További szempont volt, hogy a térfigyelő kamerák a közlekedési rendőrség munkáját is segíteni tudják, továbbá igyekeztek a város bejáratait is befogni, ez a lopások, illetve illegális szemétszállítás, hulladéklerakás miatt fontos. Végül is a következő tíz helyszínt jelölték ki: A szökőkút és emlékmű melletti jelzőlámpás kereszteződés (ide két kamerát is felszerelnek), az élelmiszerpiac, a Szatmári és Ágoston utcák kereszteződése, a Kaplonyi és Kálmándi út kereszteződése, a Fényi és Csanálosi utak közti elágazás, a város Petri felőli bejárata, a Gencsi és a Gheorghe Lazăr utcák kereszteződése, a Teremi utca vége, a strand bejárata, a Szőlő Nyúlhát dűlőjének vége.

A térfigyelő kamerák is csatlakoznak

A csütötökön folyamán Rachovski Ferenc, a Közbeszerzési és Befektetési Iroda vezetője, Demian Ciprian, ugyanennek az irodának a munkatársa és Ecsedi János, a Helyi Rendőrség vezetője a rendszert kivitelező cég és az RDS&RCS képviselőivel együtt bejárták ezeket a helyszíneket, hogy meghatározzák a kamerák pontos helyét. Az RDS&RCS munkatársainak jelenléte azért volt szükséges, mert ez a cég fogja biztosítani az optikai szálak hálózatát, amelybe a térfigyelő kamerák rendszere is csatlakozik, mindezt havi 270 euró plusz áfa bérleti díj ellenében.

A kolozsvárihoz hasonló térfigyelő kamerák

A 15000 eurós rendszer központja a Helyi Rendőrség épületében lesz, a diszpécseri szobában felállítandó monitoron állandó jelleggel figyeli az intézmény szolgálatos munkatársa a kamerák képeit, és bármilyen rendellenesség észlelésekor értesíti a rendőrséget. A kamerák nagy felbontású (úgynevezett HD) képet közvetítenek, tehát jó minőségű, részleteiben is elemezhető adatokat szolgáltatnak az utólagos nyomozáshoz is. A térfigyelő kamerák, melyek egyébként ugyanazok a modellek, amelyeket Kolozsvár önkormányzata is használ, négy éves garanciát vállalt a forgalmazó cég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!