ERDON Helyi hírek

2011.06.09. 08:15

Telework: távmunka a vidéki fiatalok számára

<p>Négynapos tanulmányútra érkeztek Olaszországba június 6-án a Telework nevű európai uniós projekt Hargita megyei résztvevői, a romániai csoport tagjaiként.</p>

 

A távmunka népszerűsítését és elterjesztését célzó Telework lebonyolításában Hargita Megye Tanácsa partnerséget vállalt a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Központtal. Az Új lehetőségek alkalmazása a vidéken élők számára a Telework által című projekt célja az életszínvonal és a munkakörülmények javítása összesen 792 vidéki, 35 éven aluli személy számára Hargita, Kovászna, Maros, Brassó, Fehér és Hunyad megyében, az új informatikai és telekommunikációs technológia által nyújtott lehetőségek és képzések révén. Hargita megyében tavaly négy településen nyílt távmunkaközpont: Csíkszentmártonban, Galócáson, Siménfalván és Csíkszentdomokoson. A helyiséget az érintett polgármesteri hivatalok biztosítják, és a projekt időszakának lejárta, 2011 után a megyei tanács finanszírozza e központok fenntartását.

Telework tanulmányút

A június 6–10. közötti tanulmányút első napján az erdélyi csoport az olasz Alpokban található Alberado per San Marco település Alps’ Word nevű távmunka-központját látogatta meg. A kevesebb mint négyszáz lelket számláló településen immár több mint tíz éve működik call-center, amely jelenleg 14 személynek biztosít munkát. Piackutatást végeznek telefoninterjúkkal, ezek eredményeit összehasonlítják, adatbázist építenek, továbbá ügyfélszolgálatot működtetnek 17 zöld számmal, mondta el a romániai csoportot fogadó Bladis Marroncini, a távmunkaközpont vezetője. Mint azt a látogatók megtudhatták, az alpesi faluban zajló tevékenység rugalmas munkaprogramot tesz lehetővé, ami főleg a fiatal anyáknak kedvező.

Másnap, kedden az erdélyi csapat a Torinótól mintegy negyvenpercnyi autóútra lévő San Secondo di Pinerolóban működő távmunka-központot látogatta meg. A Villa la Sorridente Telework Centre-t az Infor nevű projektpartner 1999 óta működteti, és más cégeknek is helyet biztosít a központban. Mint a levetített kisfilmben bemutatták, a telefon és internet segítségével végzett ügyfélszolgálat akár utazás közben is végezhető, tehát nem helyhez kötött, ami nagymértékben növeli a vidéki fiatalok esélyét a munkahelyszerzésre.

A harmadik napon a csoport Toscana vidékére utazott, a bibbienai teleközpontba, ahol ismertették a környék kilenc távmunkaközpontját. A helyi és regionális hatóságok által támogatott központok szintén évtizedes múlttal rendelkeznek, és ez alatt az időszak alatt számos pályázattal bővítették tevékenységüket. Call centert, illetve contact centert működtetnek, például általános iskolák és óvodák problémajelzéseit várják, és továbbítják azt az illetékes cégnek. Polgárvédelmi esetekre is zöldvonalat tartanak fenn, a huszonnégy órás szolgálat során 15 perc alatt ötezer sms-t tudnak fogadni.

A huszonhat fős erdélyi csoport, amelyből tízen Hargita megyeiek, csütörtökön további két távmunkaközpontot látogatott meg: az egyiket Arcidossóban, a másikat Santa Fiorában. A látogatás célja, hogy megismerjék e teleközpontok működését, és a tapasztalatok alapján itthon is hasonlót valósítsanak meg, hiszen a falvak elnéptelenedése, elöregedése ellen tehetnek jelentős lépést azzal, ha a fiataloknak munkát biztosítanak a kis, elszigetelt településeken. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a projekt kapcsán azt nyilatkozta, hogy az internet segítségével távmunkát végzők aránya az Európai Unióban több mint tíz százalék, nálunk viszont ennél sokkal kisebb az arány, amin változtatni kell.

A Teleworkot az Európai Szociális Alapból társfinanszírozzák és a 35 éven aluli vidéki fiatalokat célozzák, akik képzéseken vehetnek részt, az alábbi szakterületeken: számítógép-kezelés, előkönyvelés, webdesign, telematika, telemarketing, idegen nyelvek (angol, német). A résztvevőknek ingyenes a teljes tanfolyam tananyaggal együtt, sőt megtérítik a környező falvakból ingázók útiköltségét is. A kurzusokon igény szerint biztosítják a kétnyelvűséget (magyar–román), és a projekt kivitelezői népszerűsítik ezt a távmunka-lehetőséget a vállalkozók körében is, hogy azok minél nagyobb arányban alkalmazzák a Telework-tanfolyamot végző fiatalokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!