ERDON Helyi hírek

2011.06.13. 16:30

Sok munkával, kevés pénzből

<p>Két ünnepélyes pillanat — az örökös tagság intézményének a társulat öt további tagjára való kiterjesztése, illetve az évad díjainak kiosztása — között derűs perceket élhettek át a nézők</p>

 

Vasárnap délután ismét együtt búcsúztattak el egy évadot a szatmári színház Harag György Társulatának tagjai és közönségük.

Keresztes Attila társulatigazgató a szép számmal megjelentekhez intézett üdvözlő szavaiban vázolta a színház helyzetét, kertelés nélkül vállalva a nehézségeket. Mint mondotta, az elmúlt évre tehető a gazdasági krízis csúcsa. Mind a fizetésekre, mind a produkciók költségeire szánt összegek megcsappantak, ha nincs a szponzorok segítsége, még nehezebb lett volna túlélni ezt az időszakot. Ugyanakkor a nézők száma 40 000 fölé növekedett, ami örvendetes tény ugyan, de Erdélyben soknak számít. A műhelyeknek rengeteget kell dolgozniuk, nem ritka a napi 12 órás munkanap. A jövedelmek pedig — mind a színészeké, mind a műszaki személyzetéé — sokszorosan alatta maradnak az országos átlagnak. „Mindegy, ezt ki kell bírni, túl kell élni” — mondják hosszú évek óta. S a gondok nem akadályozzák meg őket abban, hogy folytassák, amit tavaly a hagyományteremtés szándékával indítottak: az örökös tagság adományozását. A tavaly a társulat alapító tagjait részesítették a hálának és megbecsülésnek ebben a gesztusában, az idén a kicsit később ide szerződötteken a sor. Akik még aktívak, de már nyugdíjas korúak, és legalább tíz évet ebben a színházban töltöttek el.

Főhajtással

Az öt újabb örökös tag — Szugyicky István, Kovács Éva, Tóth–Páll Miklós, Méhes Kati, Czintos József — Csirák Csaba által megírt laudációját Lőrincz Ágnes és Rappert Gábor olvasta fel, miközben a vetítővásznon egymást követték a pályájuk különböző szakaszaiban róluk készült képek. Majd ismét az igazgató vette át a szót, elmondva, hogy a beígért 13 bemutató közül kettő — Füst Milán Boldogtalanok, valamint Slavomir Mrozek Tangó című darabjáé — az anyagi lehetőségek hiánya miatt a következő évadra maradt. Majd felsorolta a szponzorokat, akiknek nagylelkű adományai lehetővé tették, hogy az idén is díjazhassák a legkiemelkedőbb teljesítményeket.

A műszaki díjat Varga Katalin súgó és ügyelő, a legjobb női, illetve férfi alakítás díját Laczkó Tekla és Nagy Orbán kapták. Az évad színésznője Vencz Stella, színésze Nagy Csongor lett. Az Ács Alajos díjat Nagy Antal, a Művészeti Tanács által odaítélt, Harag Györgyről elnevezett fődíjat Galló Ernő nyerte el.

Közben az évad összes előadását parodizáló vidám műsort láthatott a közönség. Végül pedig mindenkit vendégül láttak a szokásos pohár borra és zsíros kenyérre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!